Οι μαχητές του ISIS κατέστρεψαν χριστιανικά κειμήλια μοναστηριού στη Νινευή

Οι σελίδες της ιστορίας της χριστιανικής κοινότητας του Ιράκ βρίσκονται απανθρακωμένες στο πάτωμα ενός μοναστηριού του 4ου αι. κοντά στη Μοσούλη το οποίο οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους λεηλάτησαν στη διάρκεια της διετούς κατοχής που έληξε το Σαββατοκύριακο.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι τζιχαντιστές στο μοναστήρι Μαρ Μπέχναμ έκαψαν μια συλλογή χριστιανικών θεολογικών βιβλίων, αφαίρεσαν επιγραφές γραμμένες στα αραμαϊκά -τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Ιησούς- και κατέστρεψαν αγάλματα της Παρθένου και του προστάτη αγίου του μοναστηριού.

Αφαίρεσαν τους σταυρούς του μοναστηριού και προσπάθησαν να απαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά στον Μπέχναμ, τον γιο ενός Ασσύριου βασιλιά ο οποίος, σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο, έκτισε το μοναστήρι σε ένδειξη μετάνοιας επειδή σκότωσε και τα δυο παιδιά του μετά τη μεταστροφή τους στον χριστιανισμό.

“Ο βασικός σκοπός τους ήταν να καταστρέψουν τη χριστιανική ιστορία και τον πολιτισμό στις κοιλάδες της Νινευή”, δήλωσε στο Ρόιτερς, στη διάρκεια μιας επίσκεψης χθες Δευτέρα ο Ντουράιντ Ελίας, διοικητής των Ταξιαρχιών της Βαβυλώνας, μιας χριστιανικής πολιτοφυλακής που βοήθησε να ανακαταληφθεί το μοναστήρι.

Οι κοιλάδες της Νινευή, μια περιοχή που απλώνεται βόρεια και ανατολικά της Μοσούλης, είναι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων και θρησκευτικών κοινοτήτων με ρίζες που ανάγονται στην αρχαία Μεσοποταμία.

Οι σκληροπυρηνικοί σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν θέσει στο στόχαστρο τους πιστούς και τις θρησκευτικές τοποθεσίες των μειονοτικών ομάδων σε όλη την περιοχή, την οποία κατέλαβαν το 2014 στη διάρκεια μιας ταχείας προέλασης στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία.