Μάλι: Πέντε νεκροί από την επίθεση τζιχαντιστών στο τουριστικό θέρετρο

Τέσσερις πολίτες και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν στην τζιχαντιστική επίθεση που έγινε χθες με στόχο ένα πολυτελές θέρετρο έξω από την πρωτεύουσα Μπαμακό του Μάλι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε ο υπουργός Ασφαλείας της χώρας, Σαλίφ Τραορέ.

«Ένας στρατιώτης του Μάλι και τέσσερις πολίτες είναι νεκροί», δήλωσε ο Τραορέ σε μια συνέντευξη Τύπου, αναφέροντας τις υπηκοότητες των πολιτών θυμάτων: Γκαμπόν, Κίνας, Πορτογαλίας και Μαλί.

Χθες το απόγευμα δράστες εξαπέλυσαν ένοπλη επίθεση ενάντια στο θέρετρο Le Campement Kangabaon έξω από το Μπαμακό. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας που αναπτύχθηκαν για να απελευθερώσουν όσους είχαν εγκλωβιστεί εντός του κτιρίου. Ο Τραορέ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio France International ότι «πέντε τρομοκράτες σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις» που συνεχίστηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας. Οι δυνάμεις ασφαλείας με την στήριξη Γάλλων στρατιωτών και κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν ότι διέσωσαν 36 τουρίστες μεταξύ των οποίων 13 Γάλλοι.

Νωρίτερα σήμερα, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας υπήκοος της Πορτογαλίας και μια υπήκοος του Μάλι, οι οποίοι εργάζονταν για την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα.

Γαλλικά στρατεύματα και μια ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που αριθμεί 10.000 άνδρες βρίσκονται στο Μάλι, την πρώην γαλλική αποικία, από το 2013 που η Γαλλία παρενέβη με στόχο  να απωθήσει τους τζιχαντιστές και τους συμμάχους τους αντάρτες Τουαρέγκ, οι οποίοι ένα χρόνο πριν είχαν καταλάβει την έρημο στα βόρεια της χώρας.

Στο παρελθόν, η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγρέμπ και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων στο Μάλι και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αφρικής. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε νωρίτερα συνομιλία με τον ηγέτη του Μάλι μετά την επίθεση και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα στηρίξει το Μπαμακό, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

ΑΠΕ