Μανιταρόγυρος δια χειρός της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Αέναος Ροή”

Όλα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια στην κουζίνα του σπιτιού του στο Καρπενήσι και αφορμή αποτέλεσε η ανάγκη να ικανοποιήσει τη “λιγούρα” της δεκαπεντάχρονης κόρης του για τον γνωστό σε όλους χοιρινό γύρο. Καθώς τα ντουλάπια του ήταν γεμάτα με μανιτάρια, ενώ το κρέας έλειπε από το σπίτι, ο Παναγιώτης Καβερνός, καθηγητής αγγλικών στο επάγγελμα, έκανε τη δική του δοκιμή και ύστερα από αρκετές αποτυχίες, αλλά και πολλές συζητήσεις με γνωστούς σεφ της χώρας, “γεννήθηκε” τελικά ο μανιταρόγυρος, που έκανε το ντεμπούτο του στη φετινή έκθεση τροφίμων και ποτών Detrop της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ.

“Δόξα τω Θεώ, από μανιτάρια το σπίτι μας είναι πάντα γεμάτο, αφού τα καλλιεργούμε κιόλας” υπογράμμισε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καβερνός, προσθέτοντας “ήταν η εύκολη λύση για εμένα να της φτιάξω κάτι κοντά σε γύρο, αλλά με μανιτάρια”.

Βέβαια, όπως ο ίδιος παραδέχεται, το επίμαχο βράδυ η κόρη του δεν κατέστη εφικτό να απολαύσει γύρο από μανιτάρια, ωστόσο μετά “από πολλούς μήνες πειραματισμών και άπειρες συζητήσεις με γνωστούς σεφ, γεννήθηκε ο μανιταρόγυρος, που πραγματικά η γεύση του δεν υστερεί σε τίποτα από αυτήν του χοιρινού γύρου”.

Με σύνθημα “τρως γύρο χωρίς ενοχές”, ο μανιταρόγυρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Αέναος Ροή”, είναι ένα προϊόν “χαμηλό σε λιπαρά, δεν περιέχει ένα είδος μανιταριού, αλλά τέσσερα, με το κάθε ένα από αυτά να έχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα είδη μανιταριών που απαρτίζουν τον μανιταρόγυρο είναι τα: πλευρώτους, αγαρικό, πορτσίνι και ένα μανιτάρι με ξεχωριστό άρωμα που θυμίζει κρέας χοιρινό, κυρίως μπέϊκον, το Sarcodon imbricatus. Αυτό το τελευταίο είδος είναι που δίνει το έντονο άρωμα κρέατος στον μανιταρόγυρο και επιτρέπει στον καταναλωτή να μη μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ μανιταριού και κρέατος”.

Σήμερα ο μανιταρόγυρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ) “Αέναος Ροή”, που παρασκευάζεται στο εργαστήριό της, τον “Μανιταρόκοσμο”, σερβίρεται σε πέντε “παραδοσιακά σουβλατζίδικα, ήτοι ναούς του κρέατος στην Αθήνα” και όπως επισήμανε ο κ. Καβερνός, οι ιδιοκτήτες τους τον χρησιμοποιούν σαν vegan ή και vegeterian προϊόν.

Λέγοντας ότι “ο μανιταρόγυρος σε αυτήν την πρώτη του πειραματική δοκιμή, πέρασε το τεστ με άριστα, αφού τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από τον κόσμο της Αθήνας”, ο κ. Καβερνός επισήμανε ότι σήμερα αποστέλλονται εβδομαδιαίως 100 κιλά και υπάρχει δυνατότητα αυτά να αυξηθούν άμεσα σε 1000 κιλά εβδομαδιαίως.

Αναφερόμενος στα σχέδια των έξι μελών της Κοιν.Σ.Επ “Αέναος Ροή”, ο κ. Καβερνός επισήμανε ότι εντός του καλοκαιριού φέτος, πρόκειται να κυκλοφορήσει το μανιταρομπέργκερ που ήδη “έχουμε τελειοποιήσει”, ενώ “μέσα στο 2019 θα λειτουργήσουμε ένα εστιατόριο στην Αθήνα και με τις μανιταροσυνταγές μας ελπίζουμε να ικανοποιήσουμε και τον πιο απαιτητικό μανιταρόφιλο”.

Υπογραμμίζεται ότι η “Αέναος Ροή”, που ιδρύθηκε το 2016, με έδρα το Βουτύρο Καρπενησίου και διαθέτει σήμερα έξι μέλη, ηλικίας 38 ώς 60 ετών, διακινεί 60 κωδικούς προϊόντων, μεταξύ των οποίων: μπρουσκέτες ζυμωμένες με άγριο μανιτάρι, πολλά ζυμαρικά με άγριο μανιτάρι, μανιτάρια σε λάδι και κρασί τα οποία είναι μεζεδάκι και παραπέμπουν σε γεύση σε χταποδάκι και σοκολατάκια ζυμωμένα με μανιτάρι.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καβερνός επισήμανε ότι από την Κοιν.Σ.Επ εξάγονται 100 κιλά αποξηραμένα μανιτάρια σε Γερμανία και Βόρεια Ιταλία, όπου διατίθενται μέσω καταστημάτων ελληνικών συμφερόντων, ενώ γίνονται συζητήσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, κυρίως σε ευρωπαϊκά κράτη.

Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι της δραστηριότητας της “Αέναος Ροή”, ο ίδιος επισήμανε: “ό,τι έχουμε πετύχει, το πετύχαμε με προσωπική δουλειά και με ίδια κεφάλαια. Εγώ και η γυναίκα μου ακόμη δουλεύουμε και ό,τι βγάζουμε το ρίχνουμε στην Κοιν.Σ.Επ. Εγώ διδάσκω αγγλικά και η γυναίκα μου, Ειρήνη Πλουμίδου, γαλλικά” και κατέληξε: “πάμε με πυξίδα το πάθος και είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε μπροστά”.

Υπενθυμίζεται ότι τα είδη μανιταριών στην Ελλάδα υπερβαίνουν τα 2.600 και φυτρώνουν σε δάση, ρέματα, λιβάδια, όπως και στις αυλές των σπιτιών, ενώ από αυτά, τα 100 είναι τα μεγάλα και νόστιμα που συλλέγονται και 15 είδη είναι τα πιο συνηθισμένα που καταναλώνονται.

(ΑΠΕ)

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...