Με ΜΑΤ, “αγιαστούρες” και πολιτικά “καρφιά” τα εγκαίνια του ΣΜΑ Ευκαρπίας (video)

Υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, πολιτών που διαμαρτύρονταν και… ιερέων που “άγιασαν” το έργο πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί τα εγκαίνια του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της “πολυτελούς” εκδήλωσης με δεκάδες επίσημους προσκεκλημένους, γιγαντοοθόνη και τον απαραίτητο… μπουφέ δεν έλειψαν και τα πολιτικά “καρφιά” από τους ομιλητές.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος άδραξε την ευκαιρία και τόσο στην ομιλία του αλλά και στις δηλώσεις που έκανε στη συνέχεια τόνισε ότι  «είναι χαρούμενος επειδή κάποιοι απ’ αυτούς που το προηγούμενο διάστημα υποκινούσαν με μυθεύματα τις αντιδράσεις των κατοίκων σήμερα βρίσκονται μέσα σ’ αυτή την αίθουσα…».

Έντονες αποδοκιμασίες στον Απόστολο Τζιτζικώστα

Νωρίτερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας  είχε δεχτεί έντονες αποδοκιμασίες από τους συγκεντρωμένους καθώς έφτασε με το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε κοντά στο σημείο διαμαρτυρίας αλλά αναγκάστηκε να κάνει… μεταβολή και να εισέλθει στο χώρο από άλλο σημείο καθώς δέχτηκε έντονες αποδοκιμασίες.

Λίγο πριν την έναρξη της επίσημης τελετής εγκαινίων δημιουργήθηκε μικροένταση καθώς οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπούνε στο χώρο του ΣΜΑ Ευκαρπίας.

«Θα προκαλέσει επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση»

Το μέλος του συντονιστικού κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Θεόδωρος Μαυρίδης μεταξύ άλλων δήλωσε ότι το συγκεκριμλένο έργο θα προκαλέσει επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής καθώς όπως είπε καθημερινά θα διέρχονται από την Ευκαρπία 300 απορριμματοφόρα ενώ σημείωσε ότι απαξιώνονται και περιουσίες των κατοίκων. Επίσης είπε ότι το συγκεκριμένο έργο συνδέεται άμεσα με την καύση των απορριμμάτων ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σε λίγο καιρό το πέλετ σκουπιδιών που θα δημιουργείται στο ΣΜΑ Ευκαρπίας θα καταλήγει για καύση στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, το οποίο διαθέτει την απαραίτητη άδεια. Μάλιστα οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται καταγγέλλουν ότι ο ΣΜΑ Ευκαρπίας δε διαθέτει άδεια λειτουργίας και όπως ανέφεραν θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Μιχάλης Γεράνης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο «το απαιτούσε η πόλη και το χρειάζεται το περιβάλλον» αναφέρονται ότι με τη λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας θα μειωθεί η ρύπανση, θα εξοικονομήσουν χρήματα οι δήμοι. Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν τόνισε ότι «είμαστε εδώ για τους πείσουμε ότι κάνουν λάθος». Μάλιστα χαρακτήρισε τον ΣΜΑ Ευκαρπίας ως «έργο πολιτισμού».

«Καμία σχέση με το ΤΙΤΑΝ»

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος διαβεβαίωσε ότι ο ΣΜΑ Ευκαρπίας δεν έχει καμία σχέση με το ΤΙΤΑΝ ενώ επισήμανε ότι το συγκεκριμένο έργο «παραδίδεται με μεγάλη καθυστέρηση αλλά μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας». Οπως είπε χαρακτηριστικά «η ίδια η λειτουργία του ΣΜΑ δεν αλλάζει το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά μπορεί να εξυπηρετήσει το καινούργιο μοντέλο» το οποίο όπως είπε μεταξύ άλλων προβλέπει έργα για την επεξεργασία και κομποστοποίηση των απορριμμάτων αλλά και μικρούς σταθμούς μεταφόρτωσης.

«Η Θεσσαλονίκη εδώ και πάρα πολλά χρόνια είχε τον ΣΜΑ ανατολικού τομέα και το έργο αυτό συμπληρώνει τις υποδομές μεταφόρτωσης στον δυτικό τομέα, ώστε να μην υπολείπεται η δυτική Θεσσαλονίκη» είπε ο κ.Φάμελλος και πρόσθεσε: «Το έργο αυτό θα έχει τον απαιτούμενο κοινωνικό έλεγχο και ταυτόχρονα θα υπάρξει γύρω από το ΣΜΑ μια περιβαλλοντική υποδομή, ένα περιβαλλοντικό πάρκο που θα βελτιώσει τις συνθήκες στην περιοχή». Επίσης τόνισε ότι σχετική πρόταση προβλέπει «να υπάρχει επιτροπή κοινωνικού ελέγχου της λειτουργίας του ΣΜΑ και αυτό μπορεί να γίνει και έξω από τα δημοκρατικά όργανα του φορέα, με μια επιτροπή, που εκτός από τους αυτοδιοικητικούς που είναι στην Εκτελεστική Επιτροπή και το ΔΣ, μπορεί να έχει τοπική εκπροσώπηση». Παράλληλα σημείωσε, ότι πρέπει να υπάρξει δέσμευση και από την πλευρά της πολιτείας και από την πλευρά της περιφέρειας, για την ενίσχυση του περιβαλλοντικού ελέγχου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ενόψει των εγκαινίων του ΣΜΑ Ευκαρπίας ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με μία μακροσκελή ανακοίνωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «όχι μόνο δεν συμμετείχε στη σύλληψη και το σχεδιασμό του φαραωνικού ΣΜΑ, αλλά αντέδρασε στην υλοποίησή του» ενώ επισημαίνεται ότι «στήριξε και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των πολιτών ενάντια στον φαραωνικών διαστάσεων ΣΜΑ και μάλιστα μέλη και στελέχη του διώχθηκαν και δικαστικά.». Στην ίδια ανακοίνωση καλεί τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) «να δεσμευτεί για τη δυνατότητα επιτόπιου κοινωνικού ελέγχου από επιτροπή πολιτών και φορέων που θα συσταθεί για τον λόγο αυτόν με ευθύνη του οικείου δήμου».