Ματαιώνεται ο διαγωνισμός για τη μεταφορά των φυτοφαρμάκων από τη Σταυρούπολη

Ματαιώνεται και θα επαναπροκηρυχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα ο διαγωνισμός για την απομάκρυνση και μεταφορά στο εξωτερικό των πέντε τόνων φυτοφαρμάκων που βρίσκονται αποθηκευμένα εδώ και δεκατρία χρόνια στο κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού στη Σταυρούπολη. Την απόφαση για τη ματαίωση του διαγωνισμού έλαβε σήμερα η οικονομική επιτροπή.

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, η διακήρυξη ήταν πλήρης, υπήρξε ενδιαφέρον από τρεις εταιρείες, ωστόσο υποβλήθηκαν από αυτές ελλιπή στοιχεία φακέλων στις προσφορές τους. Επόμενο βήμα, όπως αναφέρθηκε, είναι η έγκριση της σχετικής πίστωσης ώστε να επαναπροκηρυχθεί το έργο άμεσα. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, εφόσον υπάρχει η εμπειρία της διαδικασίας μέχρι τώρα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα κινηθούν με ταχύτητα οι διεργασίες προκειμένου να “τρέξει” ο διαγωνισμός και σε τρεις μήνες να υπάρξει υποψήφιος ανάδοχος.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, από τη “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, αναγνώρισε ότι υπήρξαν ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες στο θέμα και πρότεινε το έργο να γίνει μέσω διαδικασιών της Πολιτικής Προστασίας ώστε να συντομεύσει ο χρόνος εκτέλεσης του έργου. Ο Δημήτρης Μούρνος, από την παράταξη “Συμμετέχω”, έκανε λόγο για ωρολογιακή βόμβα στη Σταυρούπολη και χρονική μετάθεση ενός θέματος που παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια και για το οποίο υπάρχουν ευθύνες.

Υπενθυμίζεται, ότι τα φυτοφάρμακα αγοράστηκαν από τον πρώην Εθνικό Οργανισμό Καπνού και δεν καταστράφηκαν όπως προβλεπόταν, ενώ παρέμειναν στο κτίριο στη Σταυρούπολη, το οποίο παραχωρήθηκε το 2005 στην τότε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά της Περιφέρειας έγιναν ενέργειες για την απόσυρσή τους από την εταιρεία που τα εισάγει, ώστε να μην καταβληθεί το κόστος της διαχείρισης αποβλήτων, κάτι που δεν ευοδώθηκε. Το 2002 με την εκκαθάριση του Οργανισμού Καπνού έγινε μια καταγραφή. Ακολούθησε νέα καταγραφή το 2012 και διαγωνιστική διαδικασία το 2015 κατά την οποία ελήφθησαν προσφορές.

ΑΠΕ/ΜΠΕ