Μαθητές της Θεσσαλονίκης θα ταξιδέψουν σε άλλους πολιτισμούς με τη δύναμη των παραμυθιών

Η δύναμη των παραμυθιών και ο καταλυτικός ρόλος στην άρση των στερεοτύπων και την αντιμετώπιση των προκαταλήψεων για το “ξένο” και το “άλλο” αποτελεί τον πυρήνα εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα “Ταξίδι στους πολιτισμούς & τις ιστορίες μας. ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!” που θα υλοποιηθεί σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Επαγγελματικά και Γενικά Λύκεια της Θεσσαλονίκης από τη μη κερδοσκοπική εταιρία για τη διάδοση της προφορικής άυλης κληρονομιάς, Action Art/ Εικαστική Δράση.

Στα βιωματικά εργαστήρια μαθητές ηλικίας από 16 ετών και ενήλικες μέσα από τα παραμύθια διαφορετικών χωρών θα εντοπίσουν αρνητικές αντιλήψεις για άλλες κουλτούρες και θα επιχειρήσουν να τις αντιστρέψουν.

“Για πρώτη φορά υλοποιούμε εκπαιδευτικές δράσεις με ενήλικες, σε σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Το βρίσκουμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον, επειδή λίγο – πολύ οι ενήλικες έχουν πάρει θέση απέναντι στη ζωή, έχουν παγιωμένες αντιλήψεις για τους άλλους” δήλωσε στο  ΑΠΕ – ΜΠΕ η αφηγήτρια, εικαστικός και ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Action Art, Ροδάνθη Δημητρέση. “Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια, είναι πιο πρόσφορο το έδαφος, έχουν μεγαλύτερη δεκτικότητα”, τόνισε.

Μέσα από στοιχεία της Παγκόσμιας ‘Αυλης Κληρονομιάς, τα παραμύθια, η ομάδα της Action Art επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει σε θέματα πολυπολιτισμικότητας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηρίζεται στην αφήγηση παραμυθιών από διαφορετικές ηπείρους, χώρες και μέρη του κόσμου, αλλά και σε ιστορίες που είναι ίδιες σε πολλούς λαούς. Στα βιωματικά εργαστήρια οι συμμετέχοντες θα συνειδητοποιήσουν τη δύναμη των παραμυθιών και πως επηρεάζουν τη στάση και τη συμπεριφορά τους προς τους άλλους.

“Τα παραμύθια έχουν σημαντικές πληροφορίες, μας δείχνουν ότι είμαστε διαφορετικοί και όμοιοι. Από μία ιστορία, μπορούμε να ανακαλύψουμε ότι κατά βάθος έχουμε πολλά κοινά, δεν διαφέρουμε, έχουμε τις ίδιες υπαρξιακές ανησυχίες και τις ίδιες αξίες. Μπορούμε να διαπιστώσουμε πως οτιδήποτε άλλο χαρακτηρίζει την ανθρώπινη ύπαρξη, είναι συνθήκες, συμβάσεις που καθορίζουν τα πράγματα, κατά βάθος όμως όλοι έχουμε τα ίδια συναισθήματα, τις ίδιες θεμελιακές αξίες”, υπογράμμισε η κ. Δημητρέση.

Εδώ και περίπου επτά χρόνια η Action Art αναπτύσσει δράσεις επικεντρωμένες στην πολυγλωσσία και τη διαπολιτισμικότητα, με επισκέψεις σε σχολεία, σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και συμμετοχή σε διοργανώσεις της πόλης. “Το παραμύθι βοηθά στη συνοχή της κοινωνίας, στην άμβλυνση των αντιθέσεων, φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Έχει και αυτή την κοινωνική λειτουργία, την οποία θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική, κυρίως την τελευταία χρονική περίοδο που έχουμε τη συνεχή εισροή προσφύγων” τόνισε η κ. Δημητρέση.

Η Action Art μέσα από πολυγλωσσικές ομάδες καλεί φοιτητές που συμμετέχουν σε προγράμματα Erasmus, ή μέσω της αφήγησης παραμυθιών, να ανταλλάξουν πληροφορίες.

“Είναι μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συγκινητική διαδικασία. Στην αρχή ο καθένας είναι “κουμπωμένος”, συνεσταλμένος, επειδή βρίσκεται σε μία άλλη χώρα, στην οποία μιλούν μία άλλη γλώσσα. Όμως είναι εντυπωσιακό ότι τελικά στέκεται όρθιος μπροστά σε πολλά άτομα, αφηγείται ένα παραμύθι στη γλώσσα του με υπερηφάνεια και γίνεται κατανοητός από τους άλλους συμμετέχοντες”, είπε η αφηγήτρια, ιδρυτικό μέλος της Action Art.

Στο διαπολιτισμικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ταξίδι στους πολιτισμούς & τις ιστορίες μας. ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!” που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο των “Νεανικών Δράσεων 2019” του υπουργείου Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας Θράκης, από τις 8 έως τις 29 Μαρτίου, θα συμμετάσχουν περίπου 300 μαθητές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Επαγγελματικών και Γενικών Λυκείων.

Δράσεις αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

Η Action Art, αφιέρωσε το πρόγραμμα δράσεων του Μαρτίου, στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης ((World Storytelling Day) που γιορτάζεται στις 20 του μήνα.

Στις αρχές του μήνα συμμετείχε με το βιωματικό εργαστήριο “Η τέχνη του δρόμου της πολυγλωσσικής αφήγησης” (The street art of multilingual narration ), στο σεμινάριο Socio-cultural Learning of Youth in Mobile Societies και διοργάνωσε μια βραδιά γεμάτη με ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια της Αποκριάς.

Σήμερα, Πέμπτη 7 Μαρτίου, θα γίνει η υποδοχή του πρώτου μήνα της άνοιξης με το καλλιτεχνικό εργαστήριο “Τα βραχιολάκια της ‘Ανοιξης” για παιδιά από έξι ετών και γονείς  (18:30-20:00) στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Το εργαστήριο θα επαναληφθεί στις 14 Μαρτίου στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου.

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου και  την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 18:00, η Χρυσάνθη Βουδούρη και άλλα μέλη της ομάδας του Εργαστηρίου Αφήγησης της Action Art θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα “…και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”, με λαϊκά παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου.

Η κεντρική εκδήλωση – παράσταση αφήγησης για πρόσφυγες και μετανάστες με τίτλο “Στους δρόμους των Παραμυθιών” θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και συνδιοργανώνεται από την Action Art/Εικαστική και τις ΜΚΟ Arsis και Solidarity Now. Για την παράσταση έχουν επιλεγεί παραμύθια ελληνικά, τουρκικά και αραβικά και η αφήγησή τους θα υποστηρίζεται από μετάφραση.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...