Μαξίμου: Υιοθετεί ο κ. Μητσοτάκης την άποψη Αθανασίου ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού;

«Η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού» υποστήριξε σήμερα σε δηλώσεις του, ο βουλευτής της Ν.Δ., Χαράλαμπος Αθανασίου, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, με την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου να καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει αΝ υιοθετεί τις απόψεις του βουλευτή του κόμματος του.

Ο βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας το πρωί σε δημοσιογράφους της δημόσιας τηλεόρασης, κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και την παραπομπή του πρώην υπουργού Υγείας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου. Αρχικά ο Χ. Αθανασίου επιχείρησε να αποφύγει να εκθέσει την άποψή του, λέγοντας πως «αν ένα αδίκημα ανάγεται στα καθήκοντα ή όχι του υπουργού είναι αρμόδια να τα κρίνουν κατά περίπτωση τα δικαστήρια».

“Δεν θα την έπαιρνε την μίζα αν δεν ήταν υπουργός”

Ωστόσο στη συνέχεια ήταν πιο σαφής. «Δεν θα την έπαιρνε την μίζα αν δεν ήταν υπουργός. Πιστεύω ότι είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του, διότι αν δεν ασκούσε τα καθήκοντα δεν θα τα έπαιρνε» τόνισε. Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ επέμεινε, ρωτώντας τον βουλευτή της ΝΔ, αν η λήψη μίζας “είναι στα καθήκοντα ή επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του υπουργού”. «Είναι στα καθήκοντά του» επανέλαβε ο Χ. Αθανασίου. “Οι συγκεκριμένες περιστάσεις είναι κατά την ενάσκηση των καθηκόντων από εκεί και πέρα για κάθε αδίκημα αν είναι ή όχι το κρίνουν τα αρμόδια συμβούλια” εξήγησε κατόπιν, ενώ για τη στάση της Ν.Δ. στην άρση ασυλίας του Αν. Λοβέρδου, ο κ. Αθανασίου είπε ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Επίσης ο βουλευτής της Ν.Δ. υποστήριξε ότι είναι άκυρες όλες οι καταθέσεις των μαρτύρων με βάση το νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες και οι Εισαγγελείς έχουν κάνει λάθος, ενώ πρόσθεσε ότι “δεν είναι στο απυρόβλητο η Δικαιοσύνη”.

Κυβέρνηση: η ΝΔ αν διαφωνεί με τον Αθανασίου οφείλει να τον αποπέμψει…

Από την κυβέρνηση η αντίδραση ήταν σχεδόν άμεση. Το γραφείο του πρωθυπουργού κάλεσε την ηγεσία της ΝΔ να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει τη στάση της. «Ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού; Εάν ναι να το πει ανοιχτά, εάν όχι δεν έχει παρά να αποπέμψει τον κ. Αθανασίου άμεσα», τόνισε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αναφορικά με τη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ

“Μετά τον κ. Βενιζέλο και κ. Χαράλαμπος Αθανασίου ήταν ακόμη πιο αποκαλυπτικός για τον σχεδιασμό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την παραγραφή των αδικημάτων του σκανδάλου Novartis», επισημαίνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει πως «με περισσό θράσος ο κ. Αθανασίου τόλμησε να ξεστομίσει τη φράση ότι “η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού” και επομένως τυχόν εγκληματικές πράξεις πρώην Υπουργών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ έχουν παραγραφεί και θα παραμείνουν ατιμώρητες».

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θέλουν να ξαναέρθουν στην εξουσία για να ξεπλύνουν τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τους για τη Novartis, καταψηφίζοντας την τροποποίηση που ψήφισε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Συνταγματική Αναθεώρηση για τον κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών» συμπληρώνει το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας :«Ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού; Εάν ναι να το πει ανοιχτά, εάν όχι δεν έχει παρά να αποπέμψει τον κ. Αθανασίου άμεσα».

«Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ υπερασπίζονται τη γραμμή της παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας υπουργών, εν μέσω δικαστικών εξελίξεων στο σκάνδαλο Novartis. Τώρα κατανοούν όλοι γιατί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κατήγγειλε τη σπουδή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να μην ψηφίσουν την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών», καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

ΝΔ: Η ΕΡΤ διαστρεβλώνει τις θέσεις της ΝΔ

Η ΝΔ ωστόσο έχει άλλη αντίληψη και ανάγνωση των δηλώσεων Αθανασίου και σε ανακοίνωση της κατηγορεί την δημόσια τηλεόραση ότι διαστρεβλώνει τις θέσεις της. “Η κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης δεν έχει προηγούμενο. Το Μαξίμου έχει μετατρέψει την ΕΡΤ σε ένα χυδαίο κανάλι διαστρέβλωσης των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Ας γνωρίζουν τα πρόθυμα φερέφωνα της συριζαϊκής προπαγάνδας και οι προβοκάτορες κατασκευαστές των fake news, ότι από την επομένη κιόλας μέρα των εθνικών εκλογών, η ΕΡΤ θα γίνει η δημόσια, ανεξάρτητη και πολυφωνική τηλεόραση που αξίζει στους Έλληνες» τόνισε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Χ. Αθανασίου: πρωτοφανής στα χρονικά η σκευωρίας της υπόθεσης Novartis

Σε ανάλογο τόνο και ο Χ. Αθανασίου υποστήριξε πως διαστρεβλώθηκαν οι θέσεις του, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να στηρίξει, όπως είπε, την πρωτοφανή στα χρονικά, σκευωρία της υπόθεσης Novartis. Σχετικά δε με την δήλωση του στην ΕΡΤ είπε τα εξής:

«Πιο συγκεκριμένα, ρωτήθηκα από δημοσιογράφους της εκπομπής “Απευθείας” στην ΕΡΤ, ευρισκόμενος σήμερα το πρωί έξω από το Κοινοβούλιο, αν θεωρώ, με την ιδιότητά μου ως νομικός και πρώην δικαστικός, ότι η παθητική δωροδοκία συνιστά αδίκημα που συνδέεται με πράξεις που ανάγονται στα καθήκοντα του Υπουργού ή τελείται επ’ ευκαιρία αυτών. Απάντησα ότι κατά την επιστημονική άποψή μου αλλά και την πάγια νομολογία των ανωτάτων Δικαστηρίων και του Ειδικού Δικαστηρίου περί Ευθύνης Υπουργών (υποθέσεις: Παπανδρέου, Κουτσόγιωργα, Παπακωνσταντίνου κ.α) η δωροδοκία είναι πράξη που τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του Υπουργού. Στη μονταζιέρα του Μεγάρου Μαξίμου, απομόνωσαν τη φράση “η μίζα είναι στα καθήκοντα του Υπουργού” ώστε να ερμηνεύσουν τη δήλωσή μου πως τάχα θεωρώ ότι οι Υπουργοί μπορούν να παίρνουν μίζες και να παραμένουν ατιμώρητοι».

Σημείωσε δε, πως πρόκειται για “άθλια μηχανορραφία” και τόνισε πως “οι απόψεις οι δικές μου αλλά και του κόμματος μου είναι σαφείς: θεωρούμε ως αδήριτη ανάγκη την τροποποίηση επί το αυστηρότερον του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών, που σήμερα δυσλειτουργεί, και τη θέση μας αυτή την έχουμε διατυπώσει σε όλους τους τόνους». Καταλήγοντας ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε πως «αφήνουμε στο ΣΥΡΙΖΑ τα πυροτεχνήματα και τα τεχνάσματα που σκοπό έχουν μόνο την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης Novartis, που χρησιμοποιήθηκε με κάθε τρόπο από την Κυβέρνηση για να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα και συνειδήσεις, και τώρα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος».

ΕΡΤ : μεταδώσαμε αυτά που είπε, τίποτα περισσότερο…

Ψύχραιμη και χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης ήταν η απάντηση της ΕΡΤ, που υποστήριξε πως έγινε μια ακριβής μετάδοση των δηλώσεων Αθανασίου.

“Σε σχέση με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε με τη σημερινή συνέντευξη του πρώη υπουργού κ. Αθανασίου στην ΕΡΤ, η ΕΡΤ διευκρινίζει ότι – όπως πάντα – μετέδωσε και μεταδίδει πλήρως, ισοτίμως και χωρίς λογοκρισία τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και τις απαντήσεις των ερωτώμενων προσώπων, χωρίς, βεβαίως, να ευθύνεται για τις απαντήσεις που δίδονται ή για τις αντιδράσεις τις οποίες προκαλούν οι απαντήσεις. Αυτό έγινε και στην προκείμενη περίπτωση, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο” τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΡΤ.