Μαζί στο Περλ Χάρμπορ οι ηγέτες ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Το Περλ Χάρμπορ επισκέφθηκαν χθες μαζί ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, σε μια συμβολική κίνηση ενίσχυσης της αμερικανοϊαπωνικής συμμαχίας. Ο Άμπε και ο Ομπάμα τίμησαν τους νεκρούς και κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Θωρηκτού Arizona, μια πλωτή αποβάθρα πάνω από τα υπολείμματα του ομώνυμου θωρηκτού το οποίο βυθίστηκε στην αεροπορική επίθεση της Ιαπωνίας το 1941, γεγονός το οποίο ώθησε την Αμερική να μπεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Άμπε είναι ο πρώτος ιάπωνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το μνημείο, το οποίο αποτελεί κεντρικό σημείο του ιστορικού χώρου στη νήσο Οάχου.

Οι ιαπωνικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Περλ Χάρμπορ το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου 1941 με μαχητικά αεροσκάφη που έφεραν τορπίλες και βόμβες, σφυροκοπώντας τον αμερικανικό στόλο που ήταν αγκυροβολημένος εκεί, με σκοπό να καταστρέψουν την αμερικανική δύναμη στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ιαπωνία έχει πάρει «τον όρκο να μην επαναλάβει ποτέ τη φρίκη του πολέμου». Δεν ζήτησε συγγνώμη για την επίθεση (άλλωστε, ούτε ο Ομπάμα είχε ζητήσει συγγνώμη επισκεπτόμενος τη Χιροσίμα τον Μάιο), αλλά προσέφερε τα «ειλικρινή και διαρκή του συλλυπήτηρια για τις ψυχές όσων χάθηκαν» στο Περλ Χάρμπορ.

Η συνάντηση των δύο ηγετών είχε επίσης σκοπό να ενισχύσει τη σχέση των δύο εταίρων ενόψει της ορκωμοσίας του Τραμπ (στις 20 Ιανουαρίου), του οποίου η αντίθεση στην εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού TPP και η προεκλογική του απειλή ότι θα αναγκάσει τις σύμμαχες χώρες να πληρώσουν παραπάνω για την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στο έδαφός τους έχει ανησυχήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ όπως η Ιαπωνία.