Μαζικές απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και σκληρή λιτότητα, σχεδιάζει η ΝΔ

Διάλυση του κοινωνικού κράτους, με ιδιωτικοποιήσεις στο ασφαλιστικό και στην Υγεία, κόψιμο επιδομάτων και μαζικές απολύσεις, περιέχει το “πραγματικό πρόγραμμα” της ΝΔ, το οποίο, σταδιακά όσο προχωρά η προεκλογική περίοδος, αποκαλύπτεται μέσα από σχετικές δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της βουλευτού της ΝΔ, Όλγας Κεφαλογιάννη, σε τηλεοπτική αντιπαράθεση με την αν. υπουργό Κοινωνικής Πολιτικής, Θεανώ Φωτίου, μέσω της οποίας άφησε να εννοηθεί ότι επιδόματα, όπως αυτά που παρέχει το κράτος για τα παιδιά και τους ανάπηρους, θα κοπούν. «Τα επιδόματα μου θυμίζουν Λ. Αμερική, εμείς θέλουμε ανάπτυξη» είπε και ερωτηθείσα από την Θ. Φωτίου για το επίδομα του παιδιού και τα 780 εκατομμύρια που δίνει σήμερα το κράτους για τους ανθρώπους με αναπηρίες, απέφυγε συστηματικά να δώσει απάντηση. Επέμεινε ωστόσο στα περί ανάπτυξης, μιλώντας για «φιλοεπενδυτική κυβέρνηση που θα φέρει επενδύσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό».

Πογκρόμ κατά συμβασιούχων του Δημοσίου

Στην ίδια γραμμή ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Γεωργαντάς, ερωτηθείς για τους συμβασιούχους του δημοσίου, εμφανίσθηκε λάβρος και μίλησε ανοιχτά για «υπερβολικό αριθμό συμβασιούχων στο Δημόσιο», αλλά και για «μαγείρεμα στοιχείων και αθρόες προσλήψεις συμβασιούχων από την κυβέρνηση». Με λίγα λόγια δηλαδή, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν σκοπεύει να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό συμβασιούχων του δημοσίου και θα απολύσει όσους έχουν προσληφθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η ΝΔ, προγραμματικά, έχει ταχθεί υπέρ της παραχώρησης υπηρεσιών του δημοσίου σε ιδιωτικές εταιρείες. Να σημειωθεί επίσης ότι πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν ζητά την άμεση απόλυση 1.550 συμβασιούχων. «Η ΝΔ θα προστατεύσει τη Δημόσια Διοίκηση από τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις μιας κυβέρνησης που, λειτουργώντας με καθεστωτική αντίληψη, αντιμετωπίζει τη Δημόσια Διοίκηση ως κομματικό λάφυρο”, τόνισε ο Γ. Γεωργαντάς. Επίσης και ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, μιλώντας στη Βουλή, δήλωσε πως η ΝΔ θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Όπως τόνισε, όσοι προσελήφθηκαν την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ θα απολυθούν. «Δεν θα τους πάρουμε κληρονομιά. Όλοι Χ. Σας το λέω εγώ. Αν εξαρτάται από εμένα όλοι Χ θα φάνε», τόνισε και  εξήγησε πως αναφέρεται σε διοικητές, καθαρίστριες, υπαλλήλους ασφαλείας και εργαζόμενους σε τοπικές μονάδες υγείας.

Πάντως εκ μέρους της κυβέρνησης η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, διαψεύδει τους ισχυρισμούς της ΝΔ, επικαλούμενη επίσημα στοιχεία, κατά τα οποία, υπάρχει μία συνεχής μείωση του προσωπικού του Δημοσίου. Όπως αναφέρεται στον επίσημο ιστοχώρο, «Απογραφή», (apografi.gov.gr), σε σχέση με το 2014, οι μόνιμοι υπάλληλοι σήμερα είναι λιγότεροι κατά περίπου 10.000. Πιο συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν 576.856 άτομα και τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν 565.324 άτομα.

Επιμένουν στον κανόνα 1 προς 5

Το τι θα συμβεί στον δημόσιο τομέα, όταν η ΝΔ έρθει στην κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο, διότι η ΝΔ δεν απέσυρε ποτέ τη θέση της για την άμεση  επαναφορά του μνημονιακού κανόνα 1 προς 5 στο δημόσιο τομέα, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Σε παλιότερες δηλώσεις του ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, (μιλώντας στον Alpha), έκανε λόγο για την ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους και των δαπανών στο δημόσιο τομέα και ξεκαθάρισε ότι αν αναλάβει  την διακυβέρνηση, θα ιδιωτικοποιήσει μία σειρά από υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, γεγονός που θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των συμβασιούχων. Τα ίδια ακριβώς υποστήριξε σε δηλώσεις σχετικά πρόσφατα και ο αντιπροέδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε «δεν υπάρχει μαγικό κουμπί, αλλά μειώσεις φόρων μπορούμε να κάνουμε αμέσως, τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της ΝΔ, διότι θα μειώσουμε ισόποσα τις δαπάνες. Και εννοώ ότι η ΝΔ δεν θα κάνει προσλήψεις- συνταξιοδοτήσεις σε αναλογία 1 προς 1 αλλά θα συνεχίσουμε το 1 προς 5, επομένως μόνο από αυτό θα έχουμε μια σημαντική εξοικονόμηση δαπανών».

Σε ιδιώτες Υγεία και ασφαλιστικό

Σχετικά πρόσφατες για το ασφαλιστικό και τα επιδόματα, είναι και οι δηλώσεις της Μιράντας Ξαφά, πρώην στελέχους του ΔΝΤ, που διατηρεί θέση άτυπου συμβούλου του Κ. Μητσοτάκη. Ευθέως τόνισε πως πρέπει να μειωθούν άμεσα οι συντάξεις, διότι όπως είπε «το 1/5 των συνταξιούχων είναι κάτω των 65 ετών και εισπράττουν το 25% της συνολικής δαπάνης των συντάξεων». Τόνισε δε πως «εκεί θα πέσει κυρίως ο πέλεκυς αν μειωθεί η προσωπική διαφορά» ενώ τάχθηκε και κατά των επιδομάτων και παροχών διότι, όπως είπε, «ο προϋπολογισμός δεν σηκώνει αυτές τις παροχές. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα πετύχουμε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα και να μοιράζουμε παροχές δεξιά και αριστερά». Επίσης, για το μέτρο των 120 δόσεων, δήλωσε αντίθετη, λέγοντας πως «αν κάθε τρεις και λίγο δίνουμε και από μία τέτοια ρύθμιση, σταματάει ο κόσμος να πληρώνει περιμένοντας την επόμενη».

Δεν είναι τυχαίο ότι ανάλογες θέσεις εξέφρασε πρόσφατα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, που τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των μειώσεων των συντάξεων, υποστηρίζοντας πως «τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων μόνο μέσα  από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά. Επίσης εκτός από τις μειώσεις στις συντάξεις, πρότεινε και αύξηση του εργασιακού βίου αλλά και «αύξηση της απασχολησιμότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας», δηλαδή απασχόληση και των συνταξιούχων.

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ απέφυγαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις Στουρνάρα.

Μερικό κλείσιμο της ΕΡΤ, με μαζικές απολύσεις …

Στο στόχαστρο της ΝΔ, βέβαια, βρίσκεται πάντα και η ΕΡΤ, με τα στελέχη της να δηλώνουν ευθέως, ακόμα και μέσα από τα στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης, ότι το κόμμα τους σχεδιάζει να πάρει τη ρεβάνς.

Έχει γίνει ήδη γνωστό ότι η ΝΔ σκοπεύει να μειώσει το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ, από τα 3 ευρώ στο 1,5 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλές λειτουργίες και τμήματα της ΕΡΤ θα κλείσουν και από τους 2.300 υπαλλήλους, (συμπεριλαμβανόμενων και των Μουσικών Συνόλων), θα μείνουν μόνο 800 άτομα. Αυτή τη θέση εξέφρασε ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε «την ΕΡΤ όπως είναι σήμερα να την ξεχάσουμε. Η χώρα χρειάζεται δημόσια τηλεόραση, αλλά όχι όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας. Το τέλος υπέρ της ΕΡΤ θα μειωθεί στο μισό και θα προσαρμοστεί σε αυτόν τον προϋπολογισμό. Αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό, θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό. Αυτό που γίνεται σήμερα στην ΕΡΤ είναι θλιβερό και απαράδεκτο».

Μόλις προχθές, ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος βουλευτής, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ερωτηθείς σχετικά επανέλαβε ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι επειδή προστατεύονται από το νόμο δεν απολύονται. Όλοι οι άλλοι, ακόμα και όσοι απασχολούνται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης με συμβάσεις αορίστους χρόνου, θα απολυθούν. Μιλώντας λοιπόν στην ΕΡΤ στην εκπομπή του Σ. Χαριτάτου, το στέλεχος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως «οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, εκ του νόμου απαγορεύεται η απόλυσή τους. Αυτό λέει σήμερα η νομοθεσία στην Ελλάδα. Άρα δεν τίθεται ζήτημα απόλυσης. Ο κόσμος ρωτάει για διάφορους παρουσιαστές εκπομπών, για ανθρώπους που έχουνε πάρει εξωτερικές παραγωγές και κατά τη γνώμη μας κάνουν προπαγάνδα υπέ της κυβέρνησης παραβιάζοντας τον ρόλο της αντικειμενικής ΕΡΤ όπως ορίζεται από το σύνταγμα για τη δημόσια τηλεόραση, αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι». Επίσης σημείωσε πως «ο ελληνικός λαός τούς πληρώνει. Η ΕΡΤ δεν είναι ένα θέμα 2.600 υπαλλήλων, είναι ένα θέμα 11 εκατομμυρίων φορολογούμενων. Το καταλαβαίνουμε αυτό; Ακούω πολλές φορές, μην μιλάμε για την ΕΡΤ, γιατί αφορά δυόμισι χιλιάδες οικογένειες. Όχι, αφορά και 11 εκατ. πολίτες, οι οποίοι πληρώνουνε την ΕΡΤ για να υπάρχει».

Μπογδάνος: Απόπατος η ΕΡΤ

Θέση υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ έχει πάρει και ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος ο οποίος σε κείμενο του τονίζει μεταξύ άλλων: «Κλείστε την. Δημόσια ραδιοτηλεόραση σαφώς και χρειάζεται. Τα μουσικά σύνολα δεν πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους. Ούτε τα δορυφορικά προγράμματα. Πρέπει, όμως, να μπει ένα γενικό, προγραμματισμένο και συντεταγμένο λουκέτο στις περισσότερες διευθύνσεις και να καθαριστεί η κόπρος. Αυτό το πράγμα, κυρίως οι εκατοντάδες προσλήψεις της τελευταίας τετραετίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί κανονικότητα, ούτε να συνεχιστεί. Δεν επιτρέπεται μαζί με το ρεύμα να πληρώνει ο Έλληνας τέτοιον απόπατο».