Με ακροδεξιά ρητορική επιβεβαιώνει ο Βρούτσης την κατάργηση του ΑΜΚΑ των μεταναστών

Αν ορισμένοι είχαν απορίες για τις προθέσεις του νέου υπουργού Εργασίας, τις έλυσε ο ίδιος με ανάρτησή του στα social media: η εγκύκλιος που «κατήργησε αμέσως», η οποία απλοποιούσε τις διαδικασίες για την απόδοση ΑΜΚΑ σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε μετατρέψει τη χώρα μας σε ξέφραγο αμπέλι.

Με τη ρατσιστική ρητορική, πασπαλισμένη με επιχειρήματα περί δήθεν προχειρότητας της καταργημένης, πλέον, εγκυκλίου, ο κ. Βρούτσης επιβεβαιώνει την αντίληψη της νέας κυβέρνησης για το δικαίωμα ένταξης των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Το δόγμα φαίνεται ότι συνοψίζεται σε μία παλαιότερη δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη: «Πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη για να καταλάβουν ότι είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα και να φύγουν» (2013).

Θυμίζουμε ότι η εγκύκλιος που μέσα σε μία νύχτα «ξήλωσε» με χαρά ο κ. Βρούτσης, είχε δημοσιευθεί στις 20 Ιουνίου και υπογραφόταν από τους πρώην υπουργούς Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο. Εκεί δίνονταν πρόσθετες οδηγίες για την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους σε συνέχεια σχετικής ΚΥΑ του 2009.

Πιο συγκεκριμένα, διευκρίνιζε το καθεστώς απόδοσης ΑΜΚΑ για πολίτες κρατών μελών της ΕΕ, για πολίτες τρίτων χωρών, για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας και για τους αιτούντες διεθνή προστασία. Για ειδικότερα θέματα που αφορούν στους δικαιούχους και αιτούντες διεθνή προστασία η ΚΥΑ παραπέμπει σε σχετική εγκύκλιο του 2018 η οποία διευκρινίζει ειδικότερα θέματα για την απόδοση ΑΜΚΑ (όπως π.χ.  τι ισχύει σε περίπτωση  ασυνόδευτων ανηλίκων κ.α.).

Ο Τ. Πετρόπουλος, μιλώντας την Παρασκευή 12/7 στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι ξαφνιάστηκε με την είδηση ότι καταργούν τη δυνατότητα να έχουν ΑΜΚΑ, να δουλεύουν, και να έχουν περίθαλψη (σ.σ.: οι μετανάστες και πρόσφυγες)» ενώ, τόνισε ότι «η εγκύκλιος έδινε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες ισότιμα με όσους κατοικούν στη χώρα, όπως επιβάλει το Σύνταγμα. Περίμενα τουλάχιστον ότι θα ήταν άλλη η στάση της νέας κυβέρνησης» (δείτε στην αρχή του παρακάτω βίντεο το σχετικό απόσπασμα).

Είναι προφανές ότι το πισωγύρισα στα ζητήματα των δικαιωμάτων έχει ξεκινήσει με γοργούς ρυθμούς, πριν καν κλείσει η ΝΔ μία εβδομάδα στη διακυβέρνηση. Το αποδεικνύει η κατάργηση του αυτοτελούς υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και η ένταξη της αρμοδιότητας αυτής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τι θα συμβεί άραγε όταν ανοίξει η Βουλή και θα αρχίσουν να νομοθετούν;

πηγη Left.gr