Με φόντο τις αποκαλύψεις για Σαμαρά συνεδριάζει η Προανακριτική

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, στο πλαίσιο του σκανδάλου Novartis, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τρίτης. Το ενδιαφέρον στρέφεται στο κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου, τον Κωνσταντίνο Φρουζή ενώ ήδη η πλειοψηφία έχει επιχειρήσει να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία μεθοδεύοντας τον αποκλεισμό των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από την επιτροπή.

Όπως είναι γνωστό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει να παραμείνουν οι παραπάνω δύο βουλευτές του στην επιτροπή (τους οποίους έχει εξαιρέσει η πλειοψηφία), προκειμένου -όπως τονίζει η Κουμουνδούρου- να συντελέσουν στην αποκάλυψη του σκανδάλου και στην κατάπτωση της ρητορικής περί σκευωρίας.

Στο Μαξίμου με χαρτονομίσματα

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναδείξει τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» σχετικά με το σκεπτικό αρχειοθέτησης της δικογραφίας για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι —σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας— από τη δικογραφία προκύπτει ότι ο Κ. Φρουζής είχε πάει στο Μαξίμου έχοντας μαζί του μια τσάντα με μοβ, κίτρινα και πράσινα χαρτονομίσματα.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε τη Δευτέρα 11/11 για το εν λόγω δημοσίευμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με το πόρισμα, «ο κ. Φρουζής όντως πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα, ωστόσο η υπόθεση αρχειοθετήθηκε γιατί η έρευνα δεν μπόρεσε να διαπιστώσει «αν, σε ποιον και για ποια αίτια παραδόθηκαν τα χρήματα». Τονίζει επίσης ότι με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα επιβεβαιώνεται πως η υπόθεση δεν αρχειοθετήθηκε επειδή είναι «σκευωρία», αλλά επειδή δεν βρέθηκαν τα χρήματα.

Η προειδοποίηση Παπαγγελόπουλου προς τους βουλευτές της ΝΔ

Επίσης, ναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της ωμής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη από τον Μάριο Σαλμά και τα ανάρμοστα τηλεφωνήματα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας προς δικαστικούς λειτουργούς, τα οποία κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαλμάς δήλωνε έκπληκτος και αγανακτισμένος από την ανακοίνωση της Ένωσης, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ακατανόητη παρεξήγηση».

Στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με ανακοίνωσή του (11/11), προειδοποίησε τους βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή, να δηλώσουν άμεσα εάν υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να δικαιολογήσουν εμφανή δυσπιστία για την αμεροληψία τους. Σε αντίθετη περίπτωση —τονίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος— θα διαπράξουν το ποινικό αδίκημα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης και «θα επιβεβαιώσουν ότι βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία».

Η δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου:

Αν  ισχύουν όσα  προσφάτως είδαν το φως της δημοσιότητας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή, που έχει συσταθεί για να διερευνήσει τη δήθεν τέλεση αξιόποινων πράξεων από εμένα, οφείλουν να δηλώσουν άμεσα εάν υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να δικαιολογήσουν εμφανή δυσπιστία για την αμεροληψία τους.

Η οποιαδήποτε εμπλοκή τους με το μέγα σκάνδαλο Novartis είτε τώρα, είτε στο παρελθόν, η οποία ενδεχομένως να συνδέεται ακόμη και με ποινικές ευθύνες τους, καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή τους στην προκαταρκτική επιτροπή.

Το ίδιο ισχύει και αν υπήρξαν συνήγοροι οποιουδήποτε εμπλεκομένου, κατηγορουμένου ή μηνυτή στην υπόθεση αυτή.                                                                       

Αν δεν το πράξουν άμεσα και δεν τους εξαιρέσει η προκαταρκτική επιτροπή, θα έχουν διαπράξει το ποινικό αδίκημα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης, θα πλήξουν το κύρος της επιτροπής, θα ακυρώσουν το έργο της και θα επιβεβαιώσουν για άλλη μία φορά ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία για την εκδικητική πολιτική δίωξη που εξυφαίνεται σε βάρος μου.