Με “λουκέτο” απειλείται ο ξενώνας φιλοξενίας παιδιών της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο

Στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας θα τεθεί το θέμα της λειτουργίας του σπιτιού της κοινωνικής οργάνωσης “Αρσις” για το κακοποιημένο παιδί. Το θέμα έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δομή, που βρίσκεται στο Ωραιόκαστρο και φιλοξενεί 14 παιδιά θύματα κακοποίησης από όλη τη Bόρεια Ελλάδα, κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

“Αναλαμβάνοντας και πολιτική ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, για να μην μπούμε σε αυτή την διελκυστίνδα, σας λέω ότι είναι κατεπείγον να καλυφθεί ένα ποσό περίπου 90 ως 100 χιλιάδων ευρώ από τη χρήση του 2019” είπε ο κ. Γιαννούλης και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια λύση από την πλευρά της Περιφέρειας, διαφορετικά, όπως είπε, η δομή θα οδηγηθεί σε κλείσιμο. “Κλείσιμο σημαίνει ότι τα παιδιά – θύματα κακοποίησης έχουν εναλλακτική λύση βοήθειας είτε από τα ψυχιατρεία είτε από τα νοσοκομεία, κάτι που πιστεύω ότι δεν βρίσκει κανέναν σύμφωνο, ως γονιό και ως πολιτικό πρόσωπο. Για εκατό χιλιάδες ευρώ είναι έγκλημα ανθρωπιάς να μην κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην κλείσει το σπίτι” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούλης, επικεφαλής της παράταξης “Κοιτάμε Μπροστά”.

Επί του θέματος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε ότι η Περιφέρεια γνωρίζει το ζήτημα και τόνισε ότι και ο ίδιος έχει κάνει κινήσεις προς το αρμόδιο υφυπουργείο. Τελικά αποφασίστηκε το θέμα να τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τη συζήτηση, σε επόμενη συνεδρίαση, του θέματος της λειτουργίας εμπορικού καταστήματος όλες τις Κυριακές με επιπτώσεις στο ωράριο των εργαζομένων και τους μικρούς επαγγελματίες, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Σωτήρης Αβραμόπουλος. Η ίδια παράταξη κατέθεσε, άλλωστε, επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην οποία κάνει λόγο για εργασία των εργαζομένων στα εργοτάξια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης εκτός του θεσμοθετημένου ωραρίου.

Συγκεκριμένα το κείμενο της επερώτησης αναφέρει ότι “ενώ το ωράριο λειτουργίας των εργοταξίων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Δενδροποτάμου και Ωραιοκάστρου) είναι προσδιορισμένο 7.00 έως 15.00, σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας όλων των δημοσίων υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι σε αυτά, εκτελούν υπηρεσία, με προφορικές εντολές, εκτός του θεσμοθετημένου ωραρίου, δηλαδή απογευματινά, νυχτερινά και Σαββατοκύριακα, σε βάρδιες και σε εργασίες εκτός των καθηκόντων τους (φύλαξη)”.

Σύμφωνα με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν αυτά που δικαιούνται, είναι εκτεθειμένοι σε οτιδήποτε συμβεί στα εργοτάξια και εκτελούν αλλότρια καθήκοντα και εργασία εκτός του θεσμοθετημένου χρόνου υπηρεσίας και λειτουργίας των Εργοταξίων.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας έγινε η κοπή της βασιλόπιτας, ενώ το φλουρί έτυχε στον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Κώστα Καλαϊτζίδη.