Με ψήφο κατά συνείδηση το Ποτάμι στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το δικαίωμα στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, παραχωρεί το Ποτάμι, μετά από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού, εκτός του Σ. Λυκούδη.

Στη συνεδρίαση αποφασίσθηκε επίσης, να μην αποχωρήσει κανείς από την ΚΟ και καταγγέλθηκε ως ανήθικη η επιλογή του Σπύρου Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης, ενώ επαναβεβαιώθηκε η σταθερή θέση του κόμματος, που θεωρεί ότι πρέπει να λυθεί το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και με πρωτοβουλία της Ελλάδας να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 2 βουλευτές του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς, ενδέχεται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία σε δηλώσεις τους έχουν αποτιμήσει ως θετική. Παρόμοια είναι και η τοποθέτηση του Σπύρου Λυκούδη, ωστόσο η στάση του θα ανακοινωθεί αύριο μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κίνησης των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς που έχει ορισθεί για τις 5 μ.μ. Εκτιμάται ότι οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς θα καταψηφίσουν.

Η απόφαση του πολιτικού συμβουλίου:

«Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία. Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα. Αυτά ήταν τα δύο κεντρικά συμπεράσματα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε στα γραφεία του Κινήματος με τη συμμετοχή Βουλευτών και Ευρωβουλευτών».

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ομοφώνησαν επίσης στα εξής: «Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματός μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό. Υποχρέωσή μας είναι να εκφράσουμε όλους τους πολίτες που υπερασπίζονται χωρίς αστερίσκους την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Ευρώπης είναι ευκαιριακές και εξυπηρετούν μόνο τους μικροκομματικούς του σχεδιασμούς. Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε».

Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι «τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις. Η ξαφνική απόφαση του βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Κινήματος ήταν πράξη πολιτικά ανήθικη και η απομάκρυνσή του από την ΚΟ του Ποταμιού, επιβεβλημένη».

Στη διευρυμένη συνεδρίαση πήραν μέρος εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και το προεδρείο της Επιτροπής Διαλόγου, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα στελέχη του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος.