«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πιο προστατευμένες»

Τον Ιούνιο πρόκειται να συνέλθει για πρώτη φορά η ολομέλεια της επιτροπής, η οποία, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα αναλάβει να αναζητήσει λύσεις σχετικά με προβλήματα που προκύπτουν μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, γύρω από τη χρήση εμπορικών ονομάτων και σημάτων και γεωγραφικών ενδείξεων και επωνυμιών.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η επιτροπή, που έχει οριστεί ως «Διεθνής Ομάδα Εμπειρογνωμόνων», συνεδρίασε για πρώτη φορά στην αρχική σύνθεση της και εξέδωσε σχετικό ανακοινωθέν, το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Με την έναρξη των εργασιών της «Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων» της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για εμπορικά ονόματα, εμπορικές επωνυμίες και εμπορικά σήματα, και οι δύο πλευρές συμφωνήσαμε και θέσαμε τα πολιτικά θεμέλια για να συγκληθεί η πρώτη σύνοδος ολομέλειας τον Ιούνιο. Παράλληλα, υπογράψαμε και αποστείλαμε επιστολές στην IPO (Intellectual Property Office)  της ΕΕ και στον WIPO (World Intellectual Property Organization) αντιστοίχως, καλώντας τους να διορίσουν εμπειρογνώμονες ώστε να συμβουλεύουν ad hoc την εν λόγω “Διεθνή Ομάδα. Αυτό το στέρεο βήμα, άρρηκτα συνδεδεμένο με τον θεσμοθετημένο διάλογο των επιχειρηματικών κοινοτήτων, είναι απτή απόδειξη της πλήρους δέσμευσης των χωρών μας στη “Συμφωνία Πρεσπών” και της συνεχιζόμενης δέσμευσής μας στην εμβάθυνση της συνεργασίας προς όφελος των διμερών δεσμών και της περιοχής ως συνόλου».

Ακολούθως δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο ΥΜΑΘ κατά την οποία ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιάννης Μπράχος και ο Στάθης Κουτσοχήνας, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που μετέχουν στην επιτροπή εκ μέρους της Ελλάδας αναφέρθηκαν στις διαδικασίες και λειτουργίες της «Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων» που έχει αναλάβει να διαχειριστεί το θέμα της χρήσης των εμπορικών σημάτων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Σε θετικό κλίμα η πρώτη συνεδρίαση

Η ομάδα των Εμπειρογνωμόνων θα αποτελείται από 5 στελέχη που θα ορίσει η Ελλάδα και 5 στελέχη που θα ορίσει η Βόρεια Μακεδονία ενώ αναμένεται και η συμμετοχή εκπροσώπων από τον ευρωπαϊκό οργανισμό προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας (IPO) και από τον αντίστοιχο παγκόσμιο οργανισμό (WIPO).

Όπως τόνισε ο Γιάννης Μπράχος,«σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία διαλόγο των ειδικών για τα εμπορικά σήματα σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και από τις δύο πλευρές. Η έναρξη του διαλόγου για τα εμπορικά σήματα έχει ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις στη Βορεια Ελλάδα κι αυτές οι συζητήσεις θα αποδώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα ξεπεράσουν τις πολιτικές συζητήσεις που θολώνουν τα ζητήματα». Σημείωσε δε πως έγινε ξεκάθαρο στους βόρειους γείτονες μας, πως «η θέση της Ελλάδας εδράζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στην αναγκαία προσαρμογή σ’ αυτό και αυτό αφορά και τις γεωγραφικές ενδείξεις και τις σχετικές εμπορικές σημάνσεις». Επίσης από την πλευρά του ο Στ. Κουτσοχήνας που συμμετέχει στην επιτροπή μετά από αίτημα των ΣΒΒΕ και ΣΒΕ, μίλησε για «μία πρώτη συνάντηση γνωριμίας όπου τέθηκαν οι βασικοί άξονες βάσει του ευρωπαικού δικαίου για τα εμπορικά σήματα και τα εμπορικά δικαιώματα» και πως «σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει επεξεργασία και εξειδίκευση».

Όπως ανέφεραν, δεν πρόκειται για ένα διακρατικό διάλογο αλλά για ένα διάλογο μεταξύ επιχειρηματικών κοινοτήτων. Από την ελληνική πλευρά, τον συντονισμό έχει η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, ο ΣΒΒΕ και ο ΣΒΕ. «Υπάρχει άψογη συνεργασία και ελπίζουμε μέσα στα χρονικά περιθώρια που ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή μέσα σε μία τριετία, να έχουμε βρει λύσεις στα προβλήματα», είπε ο Γ. Μπράχος και τόνισε πως η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει άλλο δρόμο, παρά να ακολουθήσει το ευρωπαικό δίκαιο. «Αν θέλουν την ευρωπαική πορεία θα πρέπει να σεβαστούν το ευρωπαικό δίκαιο» τόνισε και σημείωσε πως «η χρήση ονομάτων επωνυμιών και σημάτων είναι ζητήματα που άπτονται των σχέσεων μας».

Πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν…

Επίσης υπογράμμισε πως, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, «ο όρος Μακεδονία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την γείτονα χώρα. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί ως επιθετικός προσδιορισμός, αλλά και αυτό θα συζητηθεί και στην ομάδα των ειδικών και στην ομάδα των επιχειρηματιών».

Όπως τόνισε και ο Στ. Κουτσοχήνας, προϊόντα, με κατοχυρωμένα τα εμπορικά σήματα και τις επωνυμίες, μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους δικαστικά. «Πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι γείτονες μας μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν. Τώρα με τη Συμφωνία πρέπει να εναρμονιστούν στο Ευρωπαικο δίκαιο. Με τη συμφωνία των Πρεπσών οι ελληνικές επιχειρήσει είναι πιο προστατευμένες, είναι σε καλύτερη θέση από την θέση που ήταν πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα θα μπορούμε να βρούμε λύσεις εξωδικαστικά. Οι εταιρίες με κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα είναι τώρα πιο προστατευμένες» τόνισε ο Γιάννης Μπράχος και ξεκαθάρισε πως «άλλο γεωγραφικές ενδείξεις και άλλο οι εμπορικές επωνυμίες».

«Δεν συζητάμε γεωγραφικές ενδείξεις αλλά εμπορικές σημάνσεις και επωνυμίες και υπάρχουν πολλά κριτήρια ενώ θα υπάρχει η διαμεσολάβηση αλλά και η δικαστική οδός» τόνισε και σημείωσε πως «όλα θα τεθούν στα πλαίσια της επιτροπής και έχει μεγάλη σημασία ποια θέματα θα θέσει η ίδια επιχειρηματική κοινότητα».

Φ.Δ

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...