Μέχρι τέλη Σεπτέμβρη τα προσφυγόπουλα στα σχολεία

Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να ενταχθούν στα σχολεία τα προσφυγόπουλα, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη.  «Το πρόγραμμα δεν μπορούσε να ξεκινήσει στις 12 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον αγιασμό στα σχολεία, έπρεπε να ασχοληθούμε με την κάλυψη των κενών, αλλά μέχρι τέλος του μήνα εκτιμούμε ότι θα γίνει η ένταξη των παιδιών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ανανιάδης.

Όπως τόνισε, προβλέπεται μέσα στον Σεπτέμβριο να λειτουργήσουν νηπιαγωγεία μέσα στα κέντρα φιλοξενίας ενώ οι μαθητές του δημοτικού θα παρακολουθούν ειδικό πρόγραμμα κάθε μέρα (2-6 μμ) σε δημοτικό σχολείο, που θα είναι κοντά στο κέντρο φιλοξενίας. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά που είναι άνω των 12 ετών θα μπορούν να φοιτούν σε γυμνάσιο, ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, κοντά στο τόπο που διαμένουν.

Διευκρίνισε, δε, ότι “πρόσφυγες και οι μετανάστες που διαμένουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, μπορούν τα παιδιά τους να φοιτήσουν στην πλησιέστερη σχολική μονάδα, σε τάξεις υποδοχής ή σε τμήματα ένταξης, που θα δημιουργηθούν, ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που θα εγγραφούν σε μια σχολική μονάδα”.

Τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει σε Επίπεδο Περιφερειακής Διεύθυνσης γραφείο με τρεις εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι αποκλειστικά με τα θέματα της ένταξης των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σήμερα, ο κ.Ανανιάδης συναντάται με εκπροσώπους 25 ΜΚΟ, προκειμένου να διευθετηθούν μία σειρά από τεχνικά ζητήματα που αφορούν στο σχέδιο ένταξης.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από Συλλόγους Γονέων (5ου δημοτικού Ωραικάστρου, 1ου Δημοτικού Παλαιοκάστρου) στην προοπτική ένταξης παιδιών προσφύγων στα σχολεία, ο κ.Ανανιάδης εκτίμησε ότι το έλλειμμα ενημέρωσης, στο οποίο σε μεγάλο βαθμό αποδίδονται οι αντιδράσεις, θα αποκατασταθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για το πρόγραμμα.