«Μέγας Αλέξανδρος»: τα σχολεία μας ανοικτές αγκαλιές αλληλεγγύης

Να καταδικαστούν άμεσα από όλους τα θλιβερά, απαράδεκτα και ρατσιστικά γεγονότα στο Ωραιόκαστρο με τις ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες ανακοινώσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ενάντια στην φοίτηση προσφυγόπουλων στο χώρο των δημόσιων σχολείων, που καλλιεργούνται και υποθάλπονται έντεχνα από δημοτικούς άρχοντες και επενδύονται ακόμη και τον μανδύα του ψευδοεπιστημονικού κινδύνου ζητά με ανακοίνωση του ο Β’ σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος».

Θεωρεί ότι κάθε αδράνεια κοινωνική και ατομική ενισχύει τις ρατσιστικές αντιλήψεις που εδράζονται στο μίσος για το διαφορετικό, τον άλλο, τον ξένο. Αντιλήψεις που βρίσκονται στον πυρήνα του φασισμού. Άλλωστε, κατά το σύλλογο, δεν είναι τυχαία η άμεση υποστήριξη της Χρυσής Αυγής στις ανακοινώσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των πέντε δημοτικών σχολείων.

Το Δ.Σ. του Β’  Συλλόγου Εκπ/κών Θεσσαλονίκης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» καταδικάζει τις ανακοινώσεις των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που αρνούνται στα προσφυγόπουλα το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση. «Εμείς οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε ότι ή γνώση οδηγεί στην ατομική και κοινωνική απελευθέρωση, ότι το σχολείο είναι χώρος διαμόρφωσης ελεύθερων πολιτών που έχουν ενστερνιστεί τις αρχές της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά, της υπευθυνότητας αλλά και χώρος απόκτησης όλων εκείνων των γνώσεων που είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας», αναφέρει και συνεχίζει «δυστυχώς οι αποφάσεις του Υπουργείου παιδείας δεν οδηγούνται από τις αρχές αυτές. Οι υπεύθυνοι του υπουργείου επιλέγουν μία σταδιακή ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολικό χώρο. Επιλέγουν ένα μεταβατικό στάδιο εντός σχολικού χώρου εκτός όμως της καθημερινότητας ενός σχολείου».

Καλεί τους εκπαιδευτικούς συλλογικά και κόντρα σε κάθε ρατσιστική και ξενοφοβική μισαλλοδοξία, να υπερασπιστούν το αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των προσφυγόπουλων, να δείξουν ότι τα «σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών!».

Θέσεις του συλλόγου είναι:

-Η εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης καθώς και των κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς προϋποθέσεις

-Η πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία.

-Η ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού.

-Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες.

-Δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές/τριες.

-Μαζικοί διορισμοί μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών.

Τελειώνοντας θυμίζουν το πάντα επίκαιρο απόσπασμα του ποιήματος του Πάστορα Martin Niemöller:

«Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν τσιγγάνος.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους εβραίους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν εβραίος.
Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει».