Οι μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. συζητούν για οικονομία, ασφάλεια και μετανάστευση

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο, η σύνοδος των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε., στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.

Μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, οι επιπτώσεις του οποίου θα απασχολήσουν την Ε.Ε. στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας στις 16 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύγκληση της συνόδου των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε δεν αποτελεί μια απόπειρα διαμόρφωσης ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας, σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε.  Άλλωστε η σύνοδος του Νότου συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη – μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στον Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της συνόδου αυτής. Ομοίως, δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων, αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στόχος της συνόδου είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε., προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της μετανάστευσης και της ασφάλειας, τρεις τομείς όπου η Ευρώπη αντιμετωπίζει κρίση. Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο έχουν έρθει αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις. Επομένως, έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Φρ. Ολάντ: πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης

Την αποσαφήνιση των προτεραιοτήτων και το συντονισμό των χωρών του Νότου ώστε να συμμετέχουν με κοινή φωνή στη συνάντηση κορυφής στην Μπρατισλάβα θα επιδιώξει ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου.

Η γαλλική προεδρίου, που απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ιδέα δημιουργία ενός λόμπι του Νότου κατά των χωρών του Βορρά, επιθυμεί να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε κατά την επέτειο των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης (17 Μαρτίου 2017) να είναι σε θέση να οριστεί ένας οδικός χάρτης, μια ατζέντα και να δοθούν εντολές.

Μ. Ρέντσι: Μπορούμε να εργασθούμε μαζί με τους Έλληνες

«Μπορούμε να εργασθούμε μαζί με τους Έλληνες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, απαντώντας,  σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου Τζιάννι Ριόττα, στο φεστιβάλ της «Λ΄Ουνιτά», στην Φλωρεντία. «Θα δω και τον Πρόεδρο Ολάντ, μαζί με όλους τους άλλους ηγέτες», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη «Σύνοδο του Νότου» υπογράμμισε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια νέα εκκίνηση, θα πρέπει να εργασθούμε και να ζητήσουμε μια Ευρώπη η οποία να εκφράζεται λιγότερο από τις τράπεζες και την δραστηριότητα των χρηματιστών και περισσότερο από τα προγράμματα Erasmus και τις οικογένειες. Μια Ευρώπη η οποία να αρχίσει να κάνει περισσότερες επενδύσεις, αντί να συνεχίσει να μας ζαλίζει με την λιτότητα. Μια Ευρώπη η οποία να μην στρέφει το βλέμμα της προς άλλη κατεύθυνση, όταν έρχεται αντιμέτωπη με την μετανάστευση. Η οποία να μην προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην Μεσόγειο και όχι μόνον».