Μετά την 84η ΔΕΘ: Οι επαγγελματίες άλλα περίμεναν

Άλλη μια διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έφτασε στο τέλος της . Για άλλη μια φορά ειπώθηκαν πολλά για το τι σκοπεύουν οι διάφοροι εκπρόσωποι φορέων να πράξουν για την πόλη μας και κυρίως για τους επαγγελματίες της. Μέσα από όλο αυτό το «νέφος» των ομιλιών και ανακοινώσεων είναι χρήσιμο να σταθούμε σε ορισμένες επισημάνσεις και διαπιστώσεις σχετικά με την ουσία των όσων εκφράστηκαν από αξιωματούχους, οι οποίοι «επίσημα» εκπροσωπούν τους διάφορους φορείς της πόλης .

Του Μπάμπη Τσαϊρέλη*

Ξεκινώντας από τις υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη προς τον επιχειρηματικό κλάδο, διαπιστώνουμε ότι ήταν πολλές και, εκ πρώτης όψεως, πλουσιοπάροχες. Ας δούμε, όμως, πιο συγκεκριμένα και πιο «προσεκτικά» τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης:

  • Η μετάθεση για το 2020 (και βλέπουμε) των μέτρων μείωσης για το τέλος επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης είναι γεγονός.

  • Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων είναι γεγονός, ενώ με τις γνωστές δυσκολίες, που μπαίνουν στον διακανονισμό όσων χρωστούν, επαγγελματίες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα, αφού κανείς πάροχος δεν θα τους δέχεται.

  • Η παράταση κατά τρία (;;; τουλάχιστον !) χρόνια της έναρξης λειτουργίας του ΜΕΤΡΟ, θα είναι ένα ακόμη εμπόδιο στις ανάσες, που χρειάζεται επειγόντως η τοπική αγορά και η μικρομεσαία επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη

Οι επαγγελματίες της πόλης μας άλλα περίμεναν και άλλα άκουσαν τελικά και, κυρίως, «άλλα» και καθόλου ευχάριστα θα δουν στην καθημερινότητα της επιχείρησής τους.

Επιπλέον, σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το ΕΕΘ στα πλαίσια της ΔΕΘ, τονίστηκαν από τους ομιλητές και άλλες παράμετροι που, άν δεν τις λάβουμε άμεσα υπόψη στο σχεδιασμό πολιτικών για την επόμενη μέρα, μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα για τις ΜΜΕ και τους επαγγελματίες της πόλης μας. Για παράδειγμα , η εισαγωγή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας κάνει ορατό τον κίνδυνο πολλά επαγγέλματα να χαθούν ή να απαξιωθούν. Σύμφωνα με μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλών πανεπιστημίων, επαγγέλματα, όπως αυτά του μεταφραστή, του λογιστή και του ασφαλιστή, θα υποστούν την μεγαλύτερη επίθεση, λόγω των αλλαγών που έρχονται, μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια. Η πολιτεία και ο επιμελητηριακός κόσμος, οφείλουν να δώσουν άμεσα λύσεις και σε αυτά τα θέματα.

Προτείνω λοιπόν αντί η Διοίκηση του Επιμελητηρίου μας να ασχολείται κυρίως με ευχολόγια, λιβανιστήρια και διοργάνωση φιέστας για απονομή «επιχειρηματικών επαίνων», στις επόμενες ομιλίες και εκδηλώσεις να ασχοληθούμε σοβαρά και να διεκδικήσουμε τα εξής ζητήματα:

  • Πραγματική ελάφρυνση των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών, με κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, άμεσα, από τη χρήση του 2019,όπως είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

  • Προστασία της επαγγελματικής στέγης από τη διακοπή παροχής ρεύματος, με παράλληλα ευνοϊκή ρύθμιση για την αποπληρωμή.

  • Συνέχιση και ολοκλήρωση επιτέλους των έργων του ΜΕΤΡΟ στην Θεσσαλονίκη, με την αμεσότερη λύση για το σταθμό Βενιζέλου, που ήδη υλοποιείται.

  • Μέτρα προστασίας σε όσους ασκούν επαγγέλματα που κινδυνεύουν λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων. Βοήθεια για αναβάθμιση ή αλλαγή δραστηριότητας με εκπαίδευση και επανακατάρτιση.

  • Τέλος, ουσιαστική πρόσβαση των μικρομεσαίων στην τραπεζική χρηματοδότηση, με ενεργοποίηση της αναπτυξιακής τράπεζας ή άλλων μέτρων, άμεσα.

*Ο Μπάμπης τσαϊρέλης είναι σύμβουλος επαγγελματικής κατάρτισης, μέλος του δ.σ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης