Μέτρα κατά της διάδοσης fake news θα ζητήσει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να απαιτήσει από τους τεχνολογικούς γίγαντες Facebook και Google να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες ώστε να ανακόψουν την διάδοση των ψευδών ειδήσεων στα ιστολόγιά τους μέχρι το τέλος του έτους, ειδάλλως θα υποστούν ρυθμιστικές κυρώσεις, αναφέρεται σε σχέδιο εγγράφου της Κομισιόν που περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Στο έγγραφο περιγράφονται για πρώτη φορά τα μέτρα που η ΕΕ θέλει να αναληφθούν εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Οι εταιρείες δέχονται πυρά στην Ευρώπη για την αμέλειά τους να απαλείψουν παραπλανητικά ή παράνομα περιεχόμενα, όπως η πρόκληση μίσους, ο εξτρεμισμός και η on lineπώληση προϊόντων απομίμησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να καταρτίσει μέχρι τον Ιούλιο έναν «Κώδικα Πρακτικής» που θα δεσμεύει τις διαδικτυακές πλατφόρμες και τους διαφημιζόμενους να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να εμποδίσουν την ανάρτηση και διάδοση ψευδών ειδήσεων «με στόχο να παραχθούν μετρήσιμα αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2018».

Αν τα αποτελέσματα αποδειχθούν μη ικανοποιητικά, η Κομισιόν ενδέχεται να προτείνει περαιτέρω δράσεις, ακόμη και ρυθμιστικού χαρακτήρα, εφόσον κριθεί απαραίτητο, αναφέρεται στο έγγραφο.