Μέτρα κατά της λύσσας στην Ημαθία

Εναέρια ρίψη, διανομή εμβολίων και δολωμάτων κατά της λύσσας, για την από του στόματος ανοσοποίηση των άγριων ζώων ετοιμάζει από αύριο Τετάρτη μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις περιοχές της Ημαθίας, μέσα από ένα σχετικό πρόγραμμα.

Αγκάθια, Κυψέλη, Πρασινάδα, Πλάτανος και Κλειδί είναι περιοχές που θα ενταχθούν από αύριο στο πρόγραμμα. Ειδικά για τα εμβολιακά δολώματα, οι ειδικοί ενημερώνουν τους πολίτες προκειμένου να τα διαχειριστούν με ασφάλεια και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού της λύσσας, για τα εξής:

-Τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό λύσσας και σε περίπτωση επαφής με αυτό, πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα το γιατρό. Σε περίπτωση επαφής με τα χέρια πλένουμε αμέσως σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και επισκεπτόμαστε αμέσως το γιατρό.

-Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων εμβολιακών δολωμάτων (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού), σε αγροτικές, δασώδεις ή κατοικημένες περιοχές δεν πρέπει να τα ακουμπάμε ή να τα πατούμε ή να ερχόμαστε με οποιοδήποτε τρόπο σε επαφή με αυτά.

-Σε κάθε περίπτωση εύρεσης τέτοιων εμβολιακών δολωμάτων ενημερώνουμε άμεσα την τοπική κτηνιατρική αρχή, στην προκειμένη περίπτωση την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής – Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ημαθίας, στην Βέροια.