«Μέτριες» δουλειές για τους μετανάστες υψηλής μόρφωσης στην ΕΕ

Σε θέσεις εργασίας που απαιτούν προσόντα χαμηλού ή μέτριου επιπέδου εργάζονται σήμερα οι περισσότεροι μετανάστες με υψηλή μόρφωση, που προέρχονται από τρίτες χώρες, αλλά ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πολλοί είναι κι εκείνοι οι οποίοι δεν καταφέρνουν να βρουν δουλειά.

«Τα δύο τρίτα αυτών των μεταναστών, είτε εργάζονται σε επαγγέλματα χαμηλού ή μέτριου επιπέδου δεξιοτήτων, είτε αποτυγχάνουν να βρουν δουλειά» υπογραμμίζεται σε σημείωμα του περιοδικού «Skillset & Match» (τεύχος Σεπτεμβρίου), που εκδίδει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (cedefop), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται ακόμη, ότι οι μετανάστες που ζουν μόνιμα στην ΕΕ και δεν προέρχονται από κοινοτικές χώρες, έχουν δεξιότητες και προσόντα χαμηλότερα από τον μέσο όρο, καθώς και ότι το 2015 κατεγράφησαν στην ΕΕ περίπου 2,3 εκατ. αιτήσεις για άσυλο.

Επιπρόσθετα, το 80% των ατόμων που καταφθάνουν σήμερα στην ΕΕ ως πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, έχουν ηλικία μικρότερη των 35 ετών, κάτι που σημαίνει ότι η άμεση πρόσβασή τους σε εκπαίδευση και κατάρτιση ή κι απευθείας στην αγορά εργασίας, είναι απαραίτητη για την ομαλή ενσωμάτωσή τους.

Σε ποιους τομείς αναμένεται ν’ ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια

Σε ειδική ενότητα του περιοδικού, που εκδίδεται στην αγγλική γλώσσα, αναφέρονται κι άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, τα οποία αφορούν τόσο την «πράσινη» οικονομία και την ψηφιακή εποχή, όσο και την κακή αντιστοίχιση επαγγελματικών προσόντων με τις ανάγκες της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

– Η προσπάθεια επίτευξης των στόχων του νέου Πλαισίου για το Κλίμα και την Ενέργεια της ΕΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει 700.000 θέσεις εργασίας έως το 2030, κυρίως στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της «πράσινης» κατασκευής, των μεταφορών και της διαχείρισης αποβλήτων και υδάτινων πόρων.

– Η πρόοδος της τεχνολογίας και η παγκοσμιοποίηση, απαιτούν προσαρμοστικούς εργαζόμενους και, σε ορισμένους τομείς, διαφορετικές δεξιότητες σε σχέση με το παρελθόν. Για παράδειγμα, στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, υπολογίζεται ότι 888.000 θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα πρέπει να καλυφθούν έως το 2025 από εργαζόμενους με τα κατάλληλα προσόντα, κυρίως υψηλού ή μεσαίου επιπέδου. Στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, του δέρματος και της υπόδησης, εκτιμάται ότι οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας για άτομα με υψηλά επαγγελματικά προσόντα θα πενταπλασιαστούν έως το 2025. Ταυτόχρονα όμως, περίπου 300.000 θέσεις εργασίας χειροτεχνών και 100.000 θέσεις χειριστών μηχανημάτων και εργοστασίων προβλέπεται να εκλείψουν στο ίδιο χρονικό διάστημα.

– Σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος, θα απαιτούν δεξιότητες στον χειρισμό ψηφιακής τεχνολογίας. ‘Έως το 2020 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν στην ΕΕ περίπου 756.000 «ανοιχτές» θέσεις εργασίας για επαγγελματίες του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

– Τα ποσοστά απασχόλησης είναι υψηλότερα για άτομα που έχουν ανώτερη εκπαίδευση ή διπλώματα επαγγελματικής κατάρτισης. Στην κατηγορία αυτή και μεταξύ αυτών που έχουν δουλειά, τα κέρδη από την εργασία αυξάνονται στο 7,4%, κατά μέσο όρο,. για κάθε πρόσθετο έτος σπουδών.