Μέτσοβο: Ευεργετημένο από τη φύση κι από τους ανθρώπους του

Η ορεινή πολιτεία του Μετσόβου, χτισμένη στα 1.200 μέτρα υψόμετρο, σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, εκεί που χωρίζεται η βόρεια Πίνδος από τη νότια, γοητεύει τον επισκέπτη που θα βρεθεί μπροστά της με την γραφικότητα της εικόνας της, την οποία όμως συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο η πλούσια ιστορία της.

Παρά τον ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τουρισμό στην περιοχή και το πλήθος των τουριστών που το επισκέπτονται, ιδίως το χειμώνα, το Μέτσοβο δεν έχει χάσει τίποτα από την αίγλη μιας άλλης εποχής που του προσφέρουν τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κτίσματά του και οι πανέμορφες εκκλησίες του. Οι βόλτες στα λιθόστρωτα δρομάκια με τα προσεγμένα κτίρια θα σας μαγέψουν.

Το Μέτσοβο είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου και είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας Τύμφης. Η πλατεία του είναι από τις πιο διάσημες στην Ελλάδα, με το γλυπτό με τις δυο αρκούδες να… ποζάρει σε άπειρες φωτογραφίες τουριστών.

Υπήρξε πάντα μια ζωντανή κωμόπολη, αποτελώντας πέρασμα, με κατοίκους που ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, την υλοτομία και το εμπόριο, ενώ ακόμη κι αυτοί που πλούτισαν μακριά από την πατρίδα τους δεν ξέχασαν τον τόπο καταγωγής τους, χτίζοντας εκκλησίες, σχολεία και γεφύρια. Κάπως έτσι το Μέτσοβο απέκτησε τη φήμη του χωριού με τους σημαντικούς ευεργέτες.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ιδρύματος Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα, το 1947, το οποίο διηύθυνε επί 40 χρόνια, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του Μετσόβου. Επίσης δημιούργησε το Ιδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα το 1987, στο οποίο δώρισε τη συλλογή του από πίνακες σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων. Η Πινακοθήκη Αβέρωφ αξίζει σίγουρα το χρόνο σας, καθώς φιλοξενεί έργα των Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Παρθένη και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών, όπως και το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, που στεγάζεται στο ανακαινισμένο αρχοντικό Τοσίτσα.

 

Ταξίδι στο χρόνο

Στην περιοχή μπορείτε ακόμη να θαυμάσετε πάνω από 20 περίτεχνες πετρόκτιστες βρύσες, που χρονολογούνται στο 18ο και τον 19ο αιώνα, με πιο γνωστές τη Βρύση πάνω στην Πλατεία, της Γκούρας, τη «Νίτσα», του Αϊ- Γιώργη, ενώ πολλές είναι και οι διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με αφετηρία το Μέτσοβο για να χαρείτε τη φύση, άλλες πιο βατές και άλλες πιο  απαιτητικές.

Ο κεντρικός δρόμος που περνά από την πλατεία οδηγεί στον Αβερώφειο κήπο, ένα υπέροχο πάρκο που προσφέρεται για έναν ευχάριστο περίπατο, στο οποίο υπάρχουν φυτά και δέντρα που συναντά κανείς στη χλωρίδα της Πίνδου.

Ταξίδι στο χρόνο θα κάνετε βλέποντας την εικόνα των γυναικών με τις παραδοσιακές φορεσιές που πηγαίνουν στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής την Κυριακή μιλώντας βλάχικα. Άλλες σημαντικές εκκλησίες της περιοχής είναι η Μονή του Αγίου Νικολάου στην όχθη του Μετσοβίτικου ποταμού, ο Αϊ – Γιώργης στον Αβερώφειο Κήπο, η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής.

Οινογνωσία και γευσιγνωσία

Απαραίτητη είναι όμως και η επίσκεψη στο Κατώγι Αβέρωφ, όπου θα δοκιμάσετε υπέροχα κρασιά από δρύινα βαρέλια, στο ατμοσφαιρικό wine bar. Το περίφημο καπνιστό τυρί Μετσοβόνε ανήκει στα must της επίσκεψης στο Μέτσοβο, ενώ οι διάσημες πίτες – σήμα κατατεθέν της Ηπείρου θα σας μείνουν αξέχαστες.

Τέλος, όποιος έχει περπατήσει στην περιοχή γύρω από την πλατεία την ώρα που ψήνονται τα κοντοσούβλια και τα κοκορέτσια ξέρει ότι κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη γνήσια γαστρονομική απόλαυση που προσφέρουν οι παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις.