Μία ελληνική παραθαλάσσια πόλη στις καλύτερες της Ευρώπης

Τις καλύτερες παραθαλάσσιες ευρωπαϊκές πόλεις ξεχώρισαν οι συντάκτες του Guardian, σε ένα αφιέρωμα με μέρη που διαθέτουν όλο το «πακέτο» για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και μία ελληνική.

Ο λόγος για τον Βόλο, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, με την ιστορία του, τα τσιπουράδικα και το μαγευτικό Πήλιο.

«Όπως και τα περισσότερα ηπειρωτικά λιμάνια στην Ελλάδα, ο Βόλος δεν είναι ιδιαίτερα όμορφος. Αλλά αυτή η ζωντανή πανεπιστημιούπολη – πύλη προς τα νησιά Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος – έχει πολλά να προσφέρει. Η αρχαία ιστορία, ο σύγχρονος πολιτισμός και το καλό φαγητό κάνουν το Βόλο μια ελκυστική βάση για να εξερευνήσετε μια από τις πιο εκπληκτικές ακτές της Ελλάδας: τη χερσόνησο του Πηλίου», αναφέρει το αφιέρωμα.

Και συνεχίζει: «Θα συναντήσετε πολλούς τουρίστες στους δρόμους πίσω από το λιμάνι του Βόλου. Αλλά θα βρείτε και μια σειρά από ενδιαφέροντα ορόσημα: το όμορφο Αρχαιολογικό Μουσείο, γεμάτο νεολιθικά και παλαιολιθικά αντικείμενα. Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, το οποίο αναπαριστά τη ζωή των ντόπιων εργατών στα καπνά, των ποδοσφαιριστών και των προσφύγων μέσω φωτογραφιών και οικιακών αντικειμένων που χρονολογούνται από το 1800 και το παλιό εργοστάσιο πλακιδίων και τούβλων Τσαλαπάτα, ένα μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης, το οποίο χρησιμοποιείται διπλά, και ως χώρος εκθέσεων αλλά και ως χώρος εκδηλώσεων.

Περπατώντας γύρω από την παλιά συνοικία της Παλιάς είναι σαν να ξεφλουδίζετε τα στρώματα της μακράς ιστορίας της πόλης. Υπάρχουν αρχαίοι αμφορείς που παραμένουν στην αρχική τους θέση, μια οθωμανική αποθήκη πυρίτιδας, ένα βυζαντινό κάστρο και ο ωραιότερος σιδηροδρομικός σταθμός σε όλη την Ελλάδα – ένα κίτρινο κτίριο με ξυλόγλυπτο τέμπλο που χτίστηκε το 1884. Οι όψεις των διαμερισμάτων έγιναν καμβάς ελλήνων και διεθνών γκραφιτάδων. Πάρτε ένα χάρτη με τις 40 περίεργες τοιχογραφίες της πόλης από το γραφείο τουριστικής πληροφόρησης ή κλείστε μια περιήγηση με κάποιον εκπρόσωπο του “Πηλιορείτικος Πολιτισμός (pelionculture.gr)”, με επικεφαλής την τοπική αρχαιολόγο Γιώτα Πάντου».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Βόλος έχει το κατάλληλο μέγεθος για να τον εξερευνήσει κανείς με ποδήλατο, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις ομορφιές του καταπράσινου Πηλίου με τις εκπληκτικές παραλίες.