Μηχανισμοί αλλοίωσης στοιχείων ταχογράφου εντοπίστηκαν σε 18 φορτηγά

Μηχανισμούς αλλοίωσης στοιχείων ταχογράφου έφεραν συνολικά 18 φορτηγά, που εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Λητής από τις αρχές Απριλίου ώς σήμερα. Τα 14 εξ αυτών έφεραν πινακίδες εξωτερικού και τα υπόλοιπα ελληνικές. Στους οδηγούς και στις ιδιοκτήτριες εταιρείες ανωτέρω οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές.

Στα οχήματα εντοπίστηκε ηλεκτρονική συνδεσμολογία, η οποία παρείχε στον οδηγό τη δυνατότητα να επεμβαίνει στην ορθή καταγραφή των δεδομένων από τον ταχογράφο του οχήματος αναφορικά με την δραστηριότητά του (όπως οι ώρες οδήγησης και ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα), ενώ κατόπιν μελέτης των φύλλων καταγραφής του ταχογράφου διαπιστώθηκε η μη αποτύπωση σε αυτά των πραγματικών ωρών εργασίας του οδηγού.

Τα οχήματα μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όπου έγινε αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου, ενώ κατασχέθηκαν συσκευές παραποίησης των δεδομένων των ταχογράφων στο πλαίσιο της προανάκρισης για τα αδικήματα της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών.