Μήνυση για την κατάληψη στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε το Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι για την κατάληψη στο 2ο Γυμνασίο Καλαμαριάς που είχε ως αίτημα με αίτημα την απομάκρυνση από το σχολείο 12χρονου μαθητή.

Η μήνυση υποβλήθηκε χτες στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας και ουσιαστικά στρέφεται κατά γονέων αλλά και της διεύθυνσης του σχολείου.

«Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου οι συμμαθητές του παιδιού προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου με μοναδικό αίτημα την απομάκρυνση του 12χρονου μαθητή, και κρέμασαν στην καγκελόπορτα τις «κατηγορίες». Σημειώνεται, ότι ο μαθητής έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΚΕΣΥ και παρακολουθείται.. Σύμφωνα με καταγγελίες γονιών, η κατάληψη πραγματοποιήθηκε με συναίνεση της διεύθυνσης του σχολείου» αναφέρεται στη μνήνυση.

Όπως επισημαίνεται στη μηνυτήρια αναφορά «το συγκεκριμένο γεγονός, είναι εξόχως ανησυχητικό, καθώς όχι μόνο αποτελεί μέρος μιας γενικότερης έξαρσης ρατσισμού στην χώρα το τελευταίο διάστημα, αλλά γιατί είναι πρωτοφανές ένα τέτοιου είδους ξέσπασμα ρατσιστικής βίας, από παιδιά, τα οποία μάλιστα προχωρούν ακόμα και σε κατάληψη, ώστε να απομακρυνθεί, να στιγματιστεί και να απομονωθεί ένα παιδί της ηλικίας τους, γιατί έτυχε να γεννηθεί με κάποια αναπηρία».

Η καταγγελία του πατέρα του μαθητή

Στη μήνυση περιλαμβάνεται και η καταγγελία του πατέρα του 12χρονου μαθητή ο οποίος εκφράζοντας τους φόβους του για τον στιγματισμό ενός ανήλικου παιδιού σε μια ολόκληρη περιοχή, τονίζει ότι «πρόκειται για ένα πρωτοφανές ξέσπασμα ρατσιστικής βίας»..

Συγκεκριμένα ο πατέρας καταγγέλλει:

«Ανήρτησαν στην καγκελόπορτα του σχολείου ανακοίνωση που κατονόμαζαν τον μαθητή και ανέφεραν βαριές συκοφαντίες ως αιτίες της απαγόρευσης παραμονής του στο σχολείο».

Σχεδόν αμέσως, ο πατέρας ενημέρωσε τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης και τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη για την ανακοίνωση που υπάρχει στο σχολείο, περί κατάληψης και του λόγου αυτής.

«Ωστόσο το χαρτί βρισκόταν κρεμασμένο τουλάχιστον έως τις 11:00 και η διεύθυνση του σχολείου δεν προέβη σε καμία κίνηση αποκατάστασης της τάξης και προφύλαξης διασυρμού ενός παιδιού», όπως υπογραμμίζει.