Μηνυτήρια αναφορά για το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού υπέβαλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού, κάτω ακριβώς από τις εγκαταστάσεις του, στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΕΘ.

Στην αναφορά, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ζητείται η παρέμβαση της Δικαιοσύνης, «καθώς έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια ανοχής» αλλά και όλες οι προσπάθειες του ΕΕΘ με εκκλήσεις προς τους αρμοδίους φορείς και τις Αρχές για καταστολή των φαινομένων αυτών. Παράλληλα τονίζεται πως, μέσα στο άγριο αυτό σκηνικό καλούνται να λειτουργήσουν οι συνεπείς επιχειρηματίες, που επιβαρύνονται τόσο σκληρά από φόρους και κάθε είδους εισφορές προς το κράτος.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελία, «το τελευταίο χρονικό διάστημα ο χώρος έμπροσθεν του κτηρίου του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης επί της οδού Αριστοτέλους, αλλά και ευρύτερα κάτωθεν και άνωθεν της οδού Εγνατίας, έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε άντρο διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, καπνικών προϊόντων και άλλων ειδών παρεμπορίου και λαθρεμπορίου. Η νομοθεσία πρέπει να εφαρμόζεται για να προστατεύονται οι πολίτες και οι καταστηματάρχες, οι οποίοι άλλωστε δεν χρωστούν σε τίποτε για να πληρώνουν αυτοί τη ζημιά. Ειδικότερα όσον αφορά τους επαγγελματίες μέσα στην οικονομική κρίση, η ύπαρξη του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου και μάλιστα τόσο απροκάλυπτα και ανέλεγκτα είναι ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα, που προσβάλλει την οικονομική και επαγγελματική τους αυτοτέλεια και διώχνει τους πελάτες από τα καταστήματα τους με επιπλέον συνέπεια και την απώλεια των λιγοστών εσόδων τους. Ως εκ τούτου, το Επιμελητήριο μας δεν είναι δυνατόν να μείνει απαθές, καθώς οφείλει να καταδείξει αφενός το τρομακτικό μέγεθος του εν λόγω προβλήματος και αφετέρου την παράλειψη των νόμιμων ενεργειών από πλευράς της Πολιτείας. Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την άμεση ποινική διερεύνηση από μέρους σας του φλέγοντος αυτού ζητήματος και την απόδοση αξιόποινων πράξεων κατά παντός υπευθύνου σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο».