Μειώσεις στο τέλος που καταβάλλουν οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές

Μειώσεις του ημερήσιου τέλους που καταβάλλουν παραγωγοί και επαγγελματίες για τη συμμετοχή τους στις λαϊκές αγορές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης προβλέπει απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ημερήσιο τέλος προσέλευσης μειώνεται καθώς εκτιμάται ότι από τα αναμενόμενα έσοδα καλύπτονται οι δαπάνες εύρυθμης λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Η κλιμακωτή μείωση φτάνει έως το 28%, ανάλογα με τα μέτρα στα οποία εκτείνεται ο κάθε πάγκος. Από το μέτρο αναμένεται να ωφεληθούν οι πωλητές των λαϊκών αγορών. «Επιδιώκουμε να στηρίξουμε τους επαγγελματίες και τους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι βιοπαλαιστές με χαμηλά εισοδήματα», ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Διευκρίνισε, δε, ότι εισηγήθηκε, για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια, τη μείωση του τέλους που πληρώνουν οι εν λόγω επαγγελματίες, προκειμένου να ενισχυθούν τόσο οι ίδιοι όσο και ο θεσμός των λαϊκών αγορών, που έχει καθοριστική παρουσία στο καλάθι κάθε νοικοκυριού και είναι συνεχώς αναπτυσσόμενος.

Θετικοί στο μέτρο εμφανίστηκαν, κατά την ψηφοφορία, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, με τον Θεόδωρο Ιγνατιάδη από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” να επισημαίνει τις πιέσεις που δέχονται τα λαϊκά στρώματα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Γιουτίκας αναφέρθηκε και στην επικείμενη ίδρυση πρότυπης λαϊκής αγοράς στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως (Καυταντζόγλου-ΕΡΤ3) σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες, τα σωματεία και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η λειτουργία της πρότυπης λαϊκής αγοράς προβλέπει οριοθετήσεις των σημείων, όπου θα βρίσκονται πωλητές και παραγωγοί, διαγραμμίσεις, τοποθέτηση τουαλετών, πληροφόρηση για τα είδη που θα πωλούνται, παροχή νερού για τους ψαράδες, σημεία ηλεκτροδότησης των μηχανημάτων των επαγγελματιών και ειδικούς κάδους συμπίεσης για τα φελιζόλ. “Εφόσον αυτό πετύχει θα προσπαθήσουμε να γίνει και στις υπόλοιπες λαϊκές αγορές και αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τους δήμους” πρόσθεσε ο κ. Γιουτίκας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ