Μιράντα Ξαφά: Φωτιά και τσεκούρι στους συνταξιοδοτημένους…

Ασυγκράτητοι εμφανίζονται οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι της χώρας, μετά την νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Ένας – ένας ξεδιπλώνουν το …αφήγημα του Κυριάκου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις λαικές τάξεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, σήμερα στην Ελλάδα του Τσίπρα περνούν ζωή χαρισάμενη, γεγονός που δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Πρώτος άνοιξε το χορό ο Γ. Στουρνάρας, που έκρινε ότι τα λαικά στρώματα δεν μπορούν να έχουν υψηλές προσδοκίες περίθαλψης και πρότεινε την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και του ασφαλιστικού συστήματος. Επίσης για τις συντάξεις πρότεινε μειώσεις και αύξηση του εργασιακού βίου, δηλαδή δουλειά μέχρι τα 70 και κάτι.

Σήμερα τη σκυτάλη πήρε η γνωστή κυρία Μιράντα Ξαφά. Το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ θεωρεί ότι οι συνταξιούχοι της χώρας ζουν στον παράδεισο και πρέπει να χάσουν μερικά από τα πλούσια προνόμια που απολαμβάνουν. Εμφανίσθηκε δε σχεδόν θυμωμένη για τα …πλούτη των συνταξιούχων. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τη στιγμή που υπάρχουν κραυγαλέες ελλείψεις στα νοσοκομεία, στην αστυνομία και την πυροσβεστική, στην παιδεία. Το 1/5 των συνταξιούχων είναι κάτω των 65 ετών και εισπράττουν το 25% της συνολικής δαπάνης των συντάξεων. Εκεί θα πέσει κυρίως ο πέλεκυς αν μειωθεί η προσωπική διαφορά» είπε και εκτίμησε πως μια μη αναπτυσσόμενη οικονομία αδυνατεί να σηκώσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Επίσης η κυρία Μιράντα, «άτυπη σύμβουλος» του Κυριάκου, υποστήριξε ότι «ήταν λάθος της κυβέρνησης να μην κοπούν οι υπάρχουσες συντάξεις. Είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε που συνεχίζει να ξοδεύει το 17% του ΑΕΠ της σε συντάξεις». Φωτιά και τσεκούρι δηλαδή στους συνταξιοδοτημένους.

Πάντως η κυρία Ξαφά έχει και επιχειρήματα. «Οι παροχές που προσέφερε η κυβέρνηση βασίζονται αποκλειστικά σε μία μικροπολιτική σκοπιμότητα και δεν εντάσσονται σε καμία αναπτυξιακή στρατηγική. Ο προϋπολογισμός δεν σηκώνει αυτές τις παροχές. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα πετύχουμε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα και να μοιράζουμε παροχές δεξιά και αριστερά. Αυτά τα δύο είναι ασυμβίβαστα», είπε το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και ερωτηθείσα για το μέτρο των 120 δόσεων, δήλωσε αντίθετη. «Αν κάθε τρεις και λίγο δίνουμε και από μία τέτοια ρύθμιση, σταματάει ο κόσμος να πληρώνει περιμένοντας την επόμενη» διέγνωσε.

Αυτά που λέει η κυρία Ξαφά σε μεγάλο βαθμό εκπροσωπούν το πυρήνα της σκέψης όσων σήμερα βρίσκονται στο τιμόνι της ΝΔ. Επίσης αυτά που λέει σήμερα η κυρία Ξαφά αλλά και ο Γ. Στουρνάρας, κ.α., περιγράφουν με μεγάλη ευκρίνεια αυτά που θα γίνουν αύριο, μετεκλογικά δηλαδή, αν κερδίσει η ΝΔ τις εθνικές εκλογές. Αν…

Φ.Δ.