«Μνήμες και μουσικές της καθ΄ ημάς Ανατολής» αύριο στο Θέατρο Κήπου

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη εκδήλωση που οργανώνει και φέτος στη Θεσσαλονίκη η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, με την ευκαιρία της Ημέρας Εθνικής Μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου, για τα θύματα της γενοκτονίας στη Μικρασιατική καταστροφή.

Η εκδήλωση της ΟΠΣΕ, η διοργάνωση της οποίας γίνεται φέτος με την αμέριστη βοήθεια της νεοσυσταθείσας επιτροπής Μακεδονίας, θα γίνει την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 20.00, στο θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης με γενικό τίτλο <<Μνήμες και μουσικές της καθ΄ ημάς Ανατολής>> .

Της όλης εκδήλωσης θα προηγηθεί Πατινάδα, από το Λευκό Πύργο μέχρι το θέατρο Κήπου. Υπό τους ήχους μουσικής από τις αλησμόνητες πατρίδες, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, θα διανύσουν την απόσταση αυτή, δίνοντας ένα πολύ όμορφο χρώμα στο κέντρο της πόλης.

Την εκδήλωση, που θα ξεκινήσει με ένα εντυπωσιακό θεατρικό δρώμενο, θα πλαισιώσουν οι εξαιρετικοί μουσικοί και τραγουδιστές Γκουβέντας Κυριάκος βιολί, Κασούρας Βασίλης τραγούδι & ούτι, Πασχαλίδης Βαγγέλης σαντούρι, Μπαλιάκας Γιάννης κλαρίνο, Πορφυρίδης Χάρης λαούτο, Μπαμπατζάνης Τάσος κρουστά, Βουτσελά Βιβή τραγούδι, Τσακιριδου Νατάσα τραγούδι. Την μουσική επιμέλεια θα έχει ο Κασούρας Βασίλης.

Τα χορευτικά και οι χορωδίες που θα εμφανιστούν στην εκδήλωση είναι όλες από τα αντίστοιχα τμήματα 30 και πλέον σωματείων της δύναμης της ΟΠΣΕ από την Βόρια Ελλάδα. Θα παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια από Κωνσταντινούπολη, Προποντίδα, Πόντο, Σμύρνη, Ερυθραία και Καππαδοκία.

Η τιμή του εισιτηρίου ορίσθηκε στη συμβολική τιμή των 5 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν τόσο από τα γραφεία όλων των Μικρασιατικών Συλλόγων της Βορείου Ελλάδος, όσο και από τα εκδοτήρια του Θεάτρου Κήπου, την ημέρα της εκδήλωσης.

Αποφασίσθηκε επίσης ότι μέρος των εσόδων της εκδήλωσης <<Μνήμες και μουσικές της καθ΄ ημάς Ανατολής>> να δοθεί στον Σύλλογο Παιδικές Καρδιές, που ιδρύθηκε από γονείς παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες το 1990 στη Βόρεια Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη .