Μνημόνιο συνεργασίας για επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας – Συρίας

Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο θα φέρει τη σφραγίδα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και αφορά την ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων με την Ελλάδα, υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδας, Ιωάννης Μανδρίνος, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δαμασκού, Ερφάν Νταρκάλ (Erfan Darkal), στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης.

«Είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται μια τέτοια συνεργασία με την Ελλάδα, που αποτελεί πύλη για την υπόλοιπη ΕΕ και, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια φιλική χώρα προς εμάς» δήλωσε ο κ. Νταρκάλ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την θετική αυτή εξέλιξη.

Στους άμεσους στόχους του Μνημονίου Συνεργασίας, είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης στο επιχειρείν των δύο χωρών, η πραγματοποίηση επιχειρηματικών αποστολών, ώστε οι δύο πλευρές να γνωριστούν από την αρχή, ανέφερε ο κ. Μανδρίνος, προσθέτοντας ότι οι τομείς που μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες είναι κυρίως ο τουρισμός, το εμπόριο, οι εξαγωγές, η ναυτιλία και οι κατασκευές.

Ο κ. Νταρκάλ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επισήμανε ότι η Συρία διανύει περίοδο ειρήνης, με την ανοικοδόμηση στη χώρα να έχει τεθεί σε γραμμή αφετηρίας και την οικονομία να περνά σε θετικό πρόσημο. «Οι βασικές πόλεις στη Συρία είναι απολύτως ασφαλείς για τους Έλληνες και άλλους επιχειρηματίες» επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «αστάθεια παρατηρείται μόνο στα σύνορα με Τουρκία και Ιράκ».

Επισήμανε ότι το Εμπορικό Επιμελητήριο Δαμασκού αριθμεί σήμερα 16.000 μέλη και τόνισε ότι στη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων, την περίοδο 2011-2016, η περιοχή των 7 εκατ. ανθρώπων δεν έχασε σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της επιχειρηματικότητας, «αφού στο 85% ήταν ασφαλής». Όμως, όπως είπε, αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη και σε άλλες περιοχές της Συρίας και υπογράμμισε ότι «στο Χαλέπι πολλές επιχειρήσεις έπαψαν τη λειτουργία τους, άλλες λεηλατήθηκαν και πωλήθηκαν σε επιχειρηματίες της Τουρκίας».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ