Μόλις 10 οικογένειες προσφύγων έχουν νοικιάσει σπίτι με το πρόγραμμα REACT

Μόλις δέκα οικογένειες προσφύγων έχουν νοικιάσει σπίτι με το πρόγραμμα “REACT”, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό προβλεπόταν ότι 100 ακίνητα θα χρησιμοποιούνταν για τη φιλοξενία προσφύγων σε μισθωμένα διαμερίσματα. Οι ρυθμοί αυτοί αποδίδονται σε γραφειοκρατικά θέματα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Το πρόγραμμα “REACT” (Refugee, Assistance, Collaboration, Thessaloniki)-παροχής προσωρινής φιλοξενίας σε πρόσφυγες αιτούντες άσυλο και υποψήφιους για μετεγκατάσταση- ξεκίνησε το καλοκαίρι από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς, με διάρκεια ως το τέλος του χρόνου και δυνατότητα παράτασης για το 2017. Περιλαμβάνει τη μίσθωση 100 ακινήτων για 420 πρόσφυγες και την φιλοξενία άλλων 30 σε 10 οικογένειες της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα, έχουν υπογραφεί 42 συμβόλαια ενοικίασης διαμερισμάτων και σε 10 απ’ αυτά, μένουν ήδη οικογένειες προσφύγων.

“Προβλέπεται η ενοικίαση 70 διαμερισμάτων από τον δήμο Θεσσαλονίκης, 20 από τον δήμο Νεάπολης και 10 από τον δήμο Καλαμαριάς”, εξήγησε, αποδίδοντας την καθυστέρηση στο γεγονός, ότι το πρόγραμμα ανακοινώθηκε το καλοκαίρι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων απευθύνθηκαν πρώτα στους νεοεισαχθέντες στα πανεπιστήμια της πόλης, φοιτητές, προκειμένου να νοικιάσουν τα διαμερίσματά τους.