Μόνο τρεις από τους έξι πολιτικούς αρχηγούς, έδωσαν συνέντευξη στη ΔΕΘ…

Κάποτε ο θεσμός της συνέντευξης των πολιτικών αρχηγών στην εκάστοτε ΔΕΘ, ήταν απαράβατος. Η πρώτη Κυριακή της Έκθεσης ήταν και είναι αφιερωμένη για τη συνέντευξη του εκάστοτε πρωθυπουργού, η δεύτερη Κυριακή για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το μεσοδιάστημα ανήκε στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

Και επειδή οι συνεντεύξεις ήταν ζωντανές, δηλαδή τις μετέδιδε απευθείας η κρατική τηλεόραση, οι αρχηγοί των κομμάτων, όλοι και όλες, ήθελαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και από το βήμα της ΔΕΘ, και ενόψει της νέας πολιτικής περιόδου, να παρουσιάσουν θέσεις και απόψεις.

Φέτος από τους έξι κοινοβουλευτικούς αρχηγούς, μόνο οι τρεις παραχώρησαν «ζωντανή» συνέντευξη Τύπου, δηλαδή: ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, απέφυγε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και τις κάμερες ενώ το ίδιο έκαναν και ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως και ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Από τους εξωκοινοβουλευτικούς αρχηγούς, συνέντευξη έδωσαν, ο Βασίλης Λεβέντης, της «Ένωσης Κεντρώων» και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, της «Πλεύσης Ελευθερίας» όπως και οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ η αρχηγός της Ελληνικής Ορμής, Κατερίνα Παπακώστα, προτίμησε να συναντήσει κάποιους δημοσιογράφους σε ουζερί του κέντρου. Δεν έδωσαν το παρών, ενώ θα μπορούσαν, ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ, ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού αλλά και οι Π. Λαφαζάνης ή Ν. Χουντής της ΛΑΕ.

Ο Μητσοτάκης ήταν «διαβασμένος», χαλαρός και σύντομος, γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να απαντήσει σε 53 ερωτήσεις και να δώσει χρόνο σε περισσότερα ΜΜΕ. Πιο «πολιτικός» και περιεκτικός ο Τσίπρας, το έχασε στους χρόνους, πλατείασε και περιορίσθηκε στις 41 ερωτήσεις. Ακόμα πιο «πολυλογάς» ο Βαρουφάκης, σε κάποιες απαντήσεις ήταν κουραστικός και μερικώς εκτός ερώτησης, προφανώς στην προσπάθεια του να απαντήσει και να εξηγήσει τα πάντα.

Η Γεννηματά κράτησε την προσωπική της παράδοση, να μη δίνει συνεντεύξεις Τύπου στη ΔΕΘ. Προφανώς δεν τολμά και φοβάται να εκτεθεί, κακό για το κόμμα της και την ίδια. Φέτος δεν έδωσε συνέντευξη Τύπου και ο Κουτσούμπας. Μάλλον το κόμμα εκτίμησε ότι η περίοδος δεν ευνοεί τις παρεμβάσεις μέσω του αστικού Τύπου, διότι ο Κουτσούμπας από ερωτήσεις δε μασάει. Όσο για τον «μονοθεματικό» Βελόπουλο, το απέφυγε, στρίβοντας δια του αρραβώνος, μιλώντας υποτιμητικά περί… της πανήγυρεως της ΔΕΘ.

Για τους «μικρούς», παρόντες και απόντες, μία είναι η λέξη που περιγράφει κι αποδίδει πλήρως την εικόνα. Πίκρα…

Φ.Δ.