«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την αμνηστία στη διοίκηση του ΟΑΣΘ

Προ των ευθυνών της φέρνουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. για την «αμνήστευση» της διοίκησης του ιδιωτικού ΟΑΣΘ αναφορικά με την κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος οι Στέλιος Παππάς και Σάββας Παναγιωτίδης σε απαντητική τους επιστολή που φέρει ημερομηνία 3.6.2020.

Με αυτήν ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ ενημερώνουν την Επιτροπή ότι βάσει των όσων ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής στη Bουλή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν εκείνη που ενήργησε για να μπει η σχετική υπόθεση στο αρχείο, αν και σε σχετική απάντηση που έδωσε η Επιτροπή στον Δ. Παπαδημούλη για το ίδιο θέμα υποστήριξε ότι επρόκειτο για αίτημα της νέας διοίκησης του ΟΑΣΘ και άρα της κυβέρνησης.

Για να λάμψει η αλήθεια

Οι πρώτοι διοικούντες τον Οργανισμό, και προκειμένου να λάμψει και η αλήθεια για το ποιοι φέρουν τις ευθύνες της συγκάλυψης για μια υπόθεση που φέρει έντονη οσμή οικονομικού σκανδάλου, με το Δημόσιο να ζημιώνεται με αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πως «τούτων δοθέντων, αντιλαμβάνεστε ότι ο μόνος τρόπος να αρθούν οι, τουλάχιστον ενοχλητικές, εντυπώσεις που δημιουργούνται είναι να κινήσετε άμεσα, και ενόψει των στοιχείων που σας προσκομίζουμε, την αυτεπάγγελτη διερεύνηση της αποσυρθείσας καταγγελίας μας». Ζητούν, επίσης, να τους αναγνωριστεί το αυξημένο ενδιαφέρον που έχουν για την οριστική διαλεύκανση της καταγγελίας, διότι, όπως τονίζουν, «οφείλουμε να προστατεύσουμε τόσο την προσωπική, επαγγελματική και επιστημονική μας τιμή και αξιοπρέπεια, αλλά και το δημόσιο συμφέρον».

Ψάχνουν τον υπεύθυνο

Αφού θυμίζουν τους λόγους που ενόσω διοικούσαν τον ΟΑΣΘ προχώρησαν στην καταγγελία για παράνομες κρατικές ενισχύσεις και εξηγούν ότι ενδεχόμενη μη διερεύνηση της υπόθεσης «θα μπορούσε ενδεχομένως να θεμελιώσεισε βάρος μας αστική, επαγγελματική ή ακόμη και ποινική ευθύνη για αμέλεια στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος», παραθέτουν το όσα ο υπουργός Μεταφορών είπε στη Βουλή για το θέμα. Προσκομίζουν μάλιστα και τα αποσπάσματα των πρακτικών στα οποία ο Κ. Καραμανλής ισχυρίζεται πως «τα στοιχεία τα έχει η Κομισιόν, τα έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συνεννοήθηκε, κύριε πρόεδρε, με τη νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ να βάλει την υπόθεση στο αρχείο» και ότι «πήγε και κατήγγειλε τον εαυτό του (σ.σ.: ο κ. Παππάς), διότι ακόμα κι αν έβγαινε κρατική ενίσχυση -που δεν βγήκε κρατική ενίσχυση-, θα πλήρωνε ο κρατικοποιημένος ΟΑΣΘ τα 127 εκατομμύρια». Επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, η απόσυρση της καταγγελίας έγινε «σε συνεννόηση της Επιτροπής με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, γεγονός που -εάν αληθεύει- μας αποκρύψατε στη μέχρι τώρα επικοινωνία μας και το οποίο κυρίως -επαναλαμβάνουμε, εάν αληθεύει- θέτει εν αμφιβόλω την αμεροληψία της Επιτροπής όσον αφορά τη μέχρι τώρα μη κίνηση αυτεπαγγέλτως της διαδικασίας έρευνας». «Αντιθέτως, εάν η δήλωση του υπουργού δεν αληθεύει, τότε τίθεται εν αμφιβόλω η αξιοπιστία των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης και συνακόλουθα της διορισθείσας από αυτήν νέας διοίκησης του ΟΑΣΘ, περιλαμβανομένης και της ανάκλησης της καταγγελίας που υποβάλαμε» προσθέτουν. Σημειώνουν ότι ο αρμόδιος υπουργός εμφανίζεται να τοποθετείται επί υπόθεσης κρατικών ενισχύσεων «καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του και καθ’ υποκατάσταση του αποκλειστικά αρμόδιου οργάνου, που είναι η Επιτροπή» για να καταλήξουν: «Μήπως γνωρίζει κάποια γνωμοδότησή σας ο κ. υπουργός με την οποία έχετε αποφανθεί ως Ε.Ε. ότι δεν υπήρχε κρατική ενίσχυση; Αν ναι, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει γνωμοδότησή σας και δεν τη γνωρίζουμε. Αν όχι, πού βρίσκεται η αλήθεια;».

πηγή: avgi.gr