Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές – 4,5% η διαφορά από τη ΝΔ

Πρόκειται για την πρώτη διαδικτυακή δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές που πραγματοποιήθηκε από το new-economy.gr και έγινε την περίοδο 11/3-2019-18/3/2019.

Πρόκειται για μία δημοσκόπηση που έχει ευρήματα πολύ διαφορετικά από τα ευρήματα των συστημικών εταιριών και των γκάλοπ που συνήθως γίνονται κατά παραγγελία των λεγόμενων ολιγαρχών των ΜΜΕ.

Η πλειοψηφία των πολιτών στρέφεται στα μικρά κόμματα, ενώ πρώτο κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 27,2%. Δεύτερη είναι η Νέα Δημοκρατία με 22,7%. Δηλαδή είναι πίσω κατά 4,5%!!!

Τρίτη εμφανίζεται η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% και ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος με 5,7% ενώ το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ κινείται στο 3%. Το αξιοσημείωτο είναι ότι μία σειρά απο κόμματα που βρίσκονται εκτός Βουλής, όπως το κόμμα ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα (ΛΑΕ) αλλά και η “εθνικιστική” Ελληνική Λύση, δείχνουν να πιάνουν ποσοστά πάνω από 3% ενώ με ποσοστά γύρω στο 2% κινούνται το ΕΠΑΜ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πλεύση Ελευθερίας. Τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ότι ο “κόσμος του ίντερνετ” κινείται και σκέπτεται διαφορετικά και σε μεγάλο βαθμό σε άλλο μήκος κύματος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η ανάλυση των κριτηρίων βάσει των οποίων οι πολίτες επιλέγουν ένα κόμμα: Τα 64% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν το κόμμα αυτό ώστε να ασκήσει πιο αριστερή πολιτική, και 12% αυτών με βασικό σκοπό την αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επίσης το 30% των ψηφοφόρων της ΝΔ την ψηφίζουν για να ασκήσει πιο Δεξιά Πολιτική, το 23% για Αυτοδυναμία και το 15% για την κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η Κατάργηση της Συνθήκης των Πρεσπών φαίνεται να είναι βασικός λόγος της ψήφου προς την Χρυσή Αυγή αλλά και προς …την Πλεύση Ελευθερίας…