Ν. Φίλης: Έχει σημασία ποιος θα αποφασίσει για συντάξεις, απασχόληση και φοροαπαλλαγές

Η διαφορά μίας προοδευτικής διακυβέρνησης από μία συντηρητική με ακροδεξιούς προσανατολισμούς έχει σημασία όχι μόνο στην μετάβαση της οικονομίας στην μετά το μνημόνιο περίοδο, αλλά και προοπτικά, για την αναπτυξιακή σημασία της μη περικοπής συντάξεων, της θωράκισης της εργασίας, της κατεύθυνσης των φοροαπαλλαγών στον απλό πολίτη, της προστασίας των κοινοτικών κονδυλίων από τα μεγάλα συμφέροντα που παραδοσιακά τις λυμαίνονταν, είπε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και τον Κώστα Αλατζά.

«Για να περάσουμε από την κρίση στην ανάπτυξη, μία όχι αυτόματη διαδικασία, ο τελικός στόχος είναι -τόσα λείπουν από την ελληνική οικονομία- να βρεθούν περίπου 80 δισ. ευρώ. Είναι μεγάλο το κενό, μέχρι να μπορέσει να πει κάποιος ότι περνάει από την κρίση στην ανάπτυξη. Δεν μπορεί να γίνει από την μία ημέρα στην άλλη. Έχουμε κάνει ένα αποφασιστικό βήμα, να περάσουμε από τις μνημονιακές δεσμεύσεις που οδηγούσαν σε υφεσιακή πορεία, σε μία πορεία ανάπτυξης. Σε αυτό συντελεί και η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το “κεφάλαιο” μίας προοδευτικής κυβέρνησης είναι να ρίξει τις πιστώσεις και επιχορηγήσεις αυτές να τις ρίξει στην αγορά επ’ ωφελεία του απλού πολίτη, όχι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που παραδοσιακά τις λυμαίνονταν», είπε ο κ. Φίλης.

Η προσπάθεια είναι να αποτυπωθεί τελικά στην καθημερινότητα του πολίτη το αποτέλεσμα όλων των θετικών εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος, «θα φανεί και στο κρίσιμο θέμα των συντάξεων, για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Όταν κόβεις συντάξεις, μειώνεις το εισόδημα των λιγότερο προνομιούχων πολιτών. Έχουν όμως και αναπτυξιακό χαρακτήρα, γιατί τονώνουν την ζήτηση, το εισόδημα κατευθύνεται στην κατανάλωση. Αν αυξηθεί η ζήτηση, δημιουργεί ανάλογες θετικές ενέργειες στην παραγωγή, την απασχόληση, χρειάζονται περισσότεροι για να παράγουν περισσότερα προϊόντα», όπως σημείωσε.

Κρίσιμο ζήτημα είναι κατά τον ίδιο και «η απασχόληση, η ραχοκοκκαλιά της ανάπτυξης. Ανάπτυξη χωρίς απασχόληση είναι ανάπτυξη για τους λίγους. Και εκεί επιχειρείται με έναν σχεδιασμό να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της επόμενης περιόδου. Ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι η σταθερή απασχόληση σταδιακά ενισχύεται. Σημαντικές είναι και οι εργασιακές σχέσεις, γιατί εάν υπάρχουν κανόνες εργασίας υπέρ των εργαζόμενων, θα υπάρξει δυνατότητα αύξησης, ποσοτικά και ποιοτικά, της απασχόλησης».

Τέλος, συνέχισε ο κ. Φίλης, «υπάρχει και το θέμα των φοροαπαλλαγών, που λέγεται ότι θα είναι 700 εκατ. ευρώ και μακάρι να είναι και περισσότερα. Το πού θα κατεθυνθούν, και αυτό είναι θέμα κοινωνικής και πολιτικής επιλογής, εάν θα αφορούν τα μεγάλα συμφέροντα ή τον απλό κόσμο».

«Είναι ένα θέμα το ποιος κυβερνά για να κάνει αυτές τις επιλογές, γι’ αυτό έχει σημασία -όχι μόνο σήμερα- να φανεί η διαφορετικότητα της κυβερνητικής πολιτικής στις συνθήκες μετάβασης της οικονομίας, αλλά και προοπτικά, τι σημαίνει μία προοδευτική διακυβέρνηση σε αντιπαράθεση με μία συντηρητική, που στα ιδεολογικά και εθνικά θέματα έχει και ακροδεξιό προσανατολισμό», κατέληξε ο κ. Φίλης.