Ν. Φίλης: Λάθος η απόρριψη της συνταγματικής κατοχύρωσης της Προστασίας των Ζώων

Ως «ένα μεγάλο πολιτικό λάθος» χαρακτηρίζει ο βουλευτής Α’ Αθήνας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης την απόρριψη της συνταγματικής κατοχύρωσης της Προστασίας των Ζώων και τονίζει ότι «επιβάλλεται τώρα, το συντομότερο δυνατό, όσα περιελάμβανε η πρόταση του άρθρου 24Α για την Προστασία των Ζώων να περιληφθούν σε νόμο και να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή».

Σε δήλωσή του ο κ. Φίλης υπογραμμίζει ότι οι καταγγελίες για την κακοποίηση ζώων στη χώρα μας «δίνουν και παίρνουν και, παρά την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία χρόνια, δεν διαπιστώνεται καμιά ουσιαστική πρόοδος», υπενθυμίζοντας το πρόσφατο περιστατικό κακοποίησης κουταβιών στην Ηλεία, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη.

Όπως τονίζει, η Παιδεία, «ως αντίδοτο (…) χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει καρπούς» και «έτσι, η ισχυροποίηση και θωράκιση του Νόμου με κάθε τρόπο προβάλλει ως επείγουσα και επιτακτική».

«Η συνταγματική κατοχύρωση της Προστασίας των Ζώων, ως συμβολική περισσότερο χειρονομία ενίσχυσης των υφιστάμενων, αλλά πλημμελώς εφαρμοζόμενων νόμων και ως ισχυρό μήνυμα προς τη δικαστική εξουσία και την αστυνομία για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, προβάλλει ως αναγκαία πολιτική παρέμβαση προς την κατεύθυνση που υποδεικνύει το διεθνές προοδευτικό Κίνημα για την Προστασία και την Ευζωία των κάθε λογής ζώων» σημειώνει ο βουλευτής και προσθέτει: «Ατυχώς, η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 24Α ναυάγησε, μέσα σε ένα κλίμα ακατανοησίας, σύγχυσης και διφορούμενων ερμηνειών για την τύχη του συγκεκριμένου άρθρου στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή».

Επίσης αναφέρει, ότι «το αρνητικό κλίμα επιδείνωσε ακόμη πιο πολύ η συγχαρητήρια ανακοίνωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας που ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνει να εννοηθεί ότι επηρέασε έμμεσα και άμεσα βουλευτές και υπουργούς, ώστε, να καταψηφίσουν την πρόταση. Προβληματική, το λιγότερο, αυτή η παρέμβαση που πιστεύουμε ότι θα διαψευστεί αρμοδίως».

Καταλήγοντας, ο κ. Φίλης επισημαίνει ότι «μια σύγχρονη, προοδευτική και με ενσυναίσθηση Αριστερά δεν μπορεί παρά να υιοθετεί δίχως κανένα δισταγμό το αίτημα ενός πολυπληθούς και διαρκώς αυξανόμενου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας για την Προστασία και την Ευζωία των άλλων μη ανθρώπινων, νοημόνων και συναισθανόμενων ζώων. Αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος πρέπει να αντιληφθεί τι έχει συμβεί και να διορθώσει ένα μεγάλο πολιτικό λάθος».

AΠΕ-ΜΠΕ