Ν. Κοτζιάς: Ένα βήμα μπροστά οι σχέσεις Αθήνας- Βελιγραδίου

Ένα βήμα μπροστά στο δρόμο της στενής συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας σε όλα τα επίπεδα έφερε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σήμερα στο Βελιγράδι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών μέσα σε ένα ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ένα ανώτερο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών μετατρέποντας τη φιλία και την αγάπη των δύο λαών σε “έμπρακτη δύναμη”.

“Είμαστε δύο λαοί που έχουμε περάσει μαζί λύπες και χαρές στην Ιστορία της περιοχής”, είπε ο κ. Κοτζιάς στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσις, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε μαζί του.

“Η Ελλάδα συναισθάνεται στην ευθύνη που έχει για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής και συνεργάζεται με τη Σερβία σε μία τέτοια κατεύθυνση” τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, εξηγώντας ότι τα θέματα στα οποία εστιάστηκε η προσοχή με τον κ. Ντάτσιτς ήταν τα προβλήματα της περιοχής και οι πρακτικοί τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο υπουργείων, η κοινή δράση και η συνεργασία στην ΕΕ, αλλά και όπου θα μπορούσε να βοηθήσει ο ένας τον άλλον με την εμπειρία και την εμπειρογνωμοσύνη του.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Σερβίας, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης των δύο υπουργών, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι “η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια”, και όπως είπε, “είναι μία ανεπτυγμένη κοινωνία με γνώση και τεχνολογία και πρέπει σήμερα όχι μόνο να συζητάει τα κεφάλαια για την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά και το πώς βλέπει και εκείνη το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ”.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον κ. Ντάτσις στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του, τον προσεχή Μάιο στο Σούνιο, των χωρών μελών της ΕΕ των Βαλκανίων με τις χώρες του Βίσεγκραντ και τις υποψήφιες πέντε προς ένταξη χώρες της ΕΕ.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ