Ν. Παππάς: Είναι έξω από κάθε λογική της ΝΔ ότι μπορεί να υπάρξει μία διεκδίκηση

«Είναι έξω από κάθε λογική της ΝΔ ότι μπορεί να υπάρξει μία διεκδίκηση», «είναι πιστή στο δόγμα “αποδέχεται αυτά που σου δίνουν, ή βάζει σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στο κοινό νόμισμα, την Ευρώπη, οτιδήποτε”», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μιλώντας στον ρ/σ “Στο Κόκκινο”, σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Η ΝΔ δεν μπορεί να συλλάβει ότι μπορείς να δώσεις μία πολιτική μάχη και να κερδίσεις κάποιο έδαφος, να μειωθούν τα πλεονάσματα, να απομονωθούν οι φωνές που ζητούν μέτρα “εδώ και τώρα”, να μπει και άλλος θεσμός πέραν της τρόικας ως επιβλέπων και αξιολογών το ελληνικό πρόγραμμα, να κερδίσεις την προστασία της πρώτης κατοικίας», προσέθεσε.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υπογράμμισε ότι «με την κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι η διεκδίκηση αναγκαστικά οδηγεί σε απώλειες και η πολιτική διαπραγμάτευση είναι εναντίον των συμφερόντων της χώρας».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σχολιάζοντας όσα ακολούθησαν την κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup, o κ. Παππάς εκτίμησε ότι «αυτά είναι έξω από το σύστημα σκέψης της ΝΔ». «Εκεί έχουμε τις κολιγιές με τη διαπλοκή και την υπεραπόδοση ως προς την διάθεση να υποστηρίξει μέτρα λιτότητας. «Υπερακοντίζει ότι είναι έτοιμη να κάνει όσα ζητούν και άλλα τόσα για να κλείσει η αξιολόγηση» υπογράμμισε.

“Μετά και την τελευταία εξέλιξη είναι καλό να σκεφτούμε πώς βρεθήκαμε από το προηγούμενο Eurogroup στο προχθεσινό … από την εικόνα ότι το ΔΝΤ μπόρεσε να τραβήξει στην ακραία θέση για μέτρα 2% του ΑΕΠ “εδώ και τώρα” και άλλους εταίρους, στην εξέλιξη με συμφωνία να μην παρθούν μέτρα μέχρι το 2018 και όποια παρέμβαση από το 2019 με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αυτό που έχει μεσολαβήσει είναι ακριβώς η πολιτική μάχη”, είπε ο κ. Παππάς.

Διαψεύστηκαν, κατά τον ίδιο, πρώτον ότι αναγκαστικά με τη διεκδίκηση και εκ των πραγμάτων την καθυστέρηση μίας διαπραγμάτευσης “θα βγεις χαμένος”, αλλά και δεύτερον ότι “εξ ορισμού η πολιτική διαπραγμάτευση είναι εναντίον των συμφερόντων της χώρας”.

Ο καθένας οφείλει πλέον να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, όπως η Ελλάδα έτσι και οι άλλες πλευρές, συνέχισε ο υπουργός, σχολιάζοντας την πιθανότητα με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων να συνεχιστούν τα προσκόμματα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η πολιτική ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται ωστόσο, τόνισε ο κ. Παππάς, “δεν επιτρέπει παλινωδίες και ουδείς εκ των παρατηρητών μπορεί να ερμηνεύσει τη στάση και τις αλλαγές διατυπώσεων ηγετικών κύκλων της Γερμανίας, όπως του κ. Σόιμπλε, εάν τις αφήσει έξω από το κάδρο των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στο κάδρο των γερμανικών εκλογών ως παράδειγμα, προς μίμηση για κάποιους, προς αποφυγή για κάποιους άλλους. Σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι που και η ελληνική πλευρά οφείλει καθημερινά να ζυγίζει, να μετράει, αναλόγως να αξιοποιεί”.