Ν. Σαντορινιός: Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα συμβάλλει στη δημιουργία του πρώτου υδατοδρομίου στην Ελλάδα

Το πράσινο φως για τη δημιουργία του πρώτου υδατοδρομίου στην Ελλάδα μπορεί να ανάψει το νέο νομικό πλαίσιο που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΑΠΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, που βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Κέρκυρα.

«Τα νομοσχέδιο που θα δώσει αρκετές λύσεις για να προχωρήσουμε, το συζητήσαμε πριν δύο μέρες με τον υπουργό Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζη. Το νομικό πλαίσιο έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή πιθανόν και μέσα στο Φεβρουάριο» απάντησε για το θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαντορινιός, χωρίς να προσδιορίσει συγκεκριμένα πότε θα ξεκινήσει το δίκτυο των υδατοδρομίων, καθώς όπως είπε εξαρτάται και από τους επενδυτές.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, την ίδια ώρα σε πλήρη ετοιμότητα φέρεται πως είναι ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας, αφού όπως τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, έλαβε τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο του ΟΛΚΕ πως είναι καθόλα έτοιμος για τη λειτουργία του δικτύου. Ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε και για τις ακτοπλοϊκές γραμμές, ενώ επεξήγησε ότι «με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων έχει συσταθεί μία επιτροπή στο υπουργείο για την τροποποίηση του Νόμου 2932 και να δώσει αποτελέσματα εντός τριμήνου».

«Οι κατευθύνσεις των αλλαγών θα είναι να γίνουν πιο αντικειμενικά τα κριτήρια δρομολόγησης και ανάθεσης των άγονων γραμμών διότι πολλές φορές βλέπουμε ότι ο τρόπος ανάθεσης γίνεται με υποκειμενικά κριτήρια από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν οι αλλαγές, προκειμένου να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό νομοθετικό πλαίσιο. Παράλληλα θα προσπαθήσουμε να δούμε και τις συνδυασμένες μεταφορές. Στο πλαίσιο αυτό, θα έχουμε μία συνάντηση με το Υπουργείο Μεταφορών την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να βελτιωθεί ο συνδυασμός των μεταφορών, που θα περιλαμβάνει ακτοπλοΐα, αεροπλάνα και πιθανόν και υδροπλάνα. Είναι ένα αντικείμενο μελέτης που θα προχωρήσει άμεσα» είπε ο κ. Σαντορινιός.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποκάλυψε στο ΑΠΕ, ότι στο άμεσο μέλλον αναμένεται να ανακοινωθούν ορισμένες φορολογικές απαλλαγές για κατοίκους των μικρών νησιών, αφού όμως πρώτα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.