Ν. Βούτσης: Εθελόδουλος όποιος πιστεύει ότι η χώρα χρειαζόταν μνημόνια

Θα πέσει στο κενό κάθε προσπάθεια για ενοχοποίηση της χώρας ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες όπως και για να προστεθούν σε αυτές, επιπλέον ζητήματα που θα διαλύσουν περαιτέρω την κοινωνική συνοχή, τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Real news».

«Όλη η κοινωνία πλέον», υπογραμμίζει ο Ν. Βούτσης «γνωρίζει ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης μένουν σταθερές σε κρίσιμα ζητήματα (κύριες συντάξεις, φορολογικό, Α΄ κατοικία) τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι αποδεκτά».

Σημειώνει ότι θα αποτύχει η όποια προσπάθεια να υπονομευτούν οι προτάσεις της κυβέρνησης ενώ για τις νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ επισημαίνει ότι η αποδοχή παραμονής του Ταμείου στην πορεία του προγράμματος δεν μπορεί να προοιωνίζεται την ύπαρξη δύο διαφορετικών συμφωνιών. Μιας δήθεν «τυπικής» που έγινε τον Αύγουστο και μιας άλλης ιδιαιτέρως μαζί του, στη βάση άλλων οικονομικών σταθερών και απαιτήσεων για αντικοινωνικά μέτρα.

Αναγνωρίζει την ύπαρξη μιας συνειδητής προσπάθειας από ορισμένους κύκλους να χρησιμοποιηθεί το ΔΝΤ ως μοχλός πίεσης για μια ουσιαστική υπαναχώρηση στα συμφωνηθέντα του Αυγούστου. Και εκτιμά ότι η διαφωνία του, με τους ευρωπαίους εταίρους για την απομείωση του χρέους, χρησιμοποιείται εντέχνως για την παράταση της διαπραγμάτευσης ώστε να επανέλθει το ασφυκτικό δίλλημα από την έλλειψη ρευστότητας.

Κρίνοντας το ΔΝΤ για τη συγκεκριμένη στάση θεωρεί «εμφανή την προσπάθεια της ηγεσίας του», να μην αναλάβει τις ευθύνες για τα σοβαρά λάθη του στη διαμόρφωση των μέχρι στιγμής προγραμμάτων. Μάλιστα, «πρόκειται για πραγματικότητες που δεν μπορούν πια να συγκαλυφθούν ούτε από πολιτικούς οι οποίοι κατά τα άλλα συμφωνούν με τις απόψεις του Ταμείου» σημειώνει, υποδεικνύοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με ανεύθυνη στάση, ζητά εκλογές με «ανερμάτιστη αντιπολιτευτική ρητορεία» ενώ εκφράζει θέσεις που «προοιωνίζουν μια γρήγορη συμφωνία με τους ακραίους νεοφιλελεύθερους θεσμούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ