Να απορριφθούν οι αιτήσεις ασύλου τούρκων στρατιωτικών στη Γερμανία ζητεί η Τουρκία

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ (φωτ.) απηύθυνε προειδοποίηση χθες προς το Βερολίνο ότι οι γερμανοτουρκικές σχέσεις θα επιδεινωθούν σε περίπτωση που οι γερμανικές αρχές δεν απορρίψουν τα αιτήματα ασύλου των 40 τούρκων στρατιωτικών, τους οποίους η Αγκυρα κατηγορεί ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 40 υψηλόβαθμοι τούρκοι στρατιωτικοί, που έχουν υπηρετήσει στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, κατέθεσαν αιτήσεις ασύλου. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε την πληροφορία, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένο αριθμό.

«Η προσδοκία μας από τη Γερμανία είναι ότι οι αιτήσεις δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε ο Ισίκ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. Ο τούρκος υπουργός Αμυνας θα θέσει το θέμα στον γερμανό ομόλογό του κατά την διάσκεψη του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 άτομα αποπέμφθηκαν από τις τάξεις της αστυνομίας, του στρατού, των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, με την κατηγορία ότι υποστηρίζουν τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος.