Να σταματήσει η «γενοκτονία» ζητά ο Μοράλες

Νέες κάλπες θέλει η αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρος της Βολιβίας, Ζανίν Ανιες Τσάβες, ενώ ο Έβο Μοράλες απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για να μπει τέλος στην καταστολή εναντίον των διαδηλωτών στη Βολιβία, όπου σε 32 έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών μετά τους οκτώ θανάτους στις χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του πρώην προέδρου και των βολιβιανών δυνάμεων της τάξης κοντά σε διυλιστήριο.

Ο Μοράλες κάλεσε τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να «καταγγείλουν και να σταματήσουν αυτή τη σφαγή των αυτοχθόνων αδελφών μας που ζητούν την ειρήνη, τη δημοκρατία και τον σεβασμό της ζωής με διαδηλώσεις στους δρόμους».

«Η σφαγή αυτή είναι μέρος μιας γενοκτονίας που είναι σε εξέλιξη μέσα στην αγαπημένη μας Βολιβία», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στο Μεξικό, όπου του έχει δοθεί πολιτικό άσυλο, κάνοντας λόγο ξανά για πραξικόπημα.

Παράλληλα, στη Βολιβία η μεταβατική πρόεδρος Ζανίνε Άνιες έστειλε στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη διοργάνωση νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, ένα μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου που σήμαναν την έναρξη βίαιων διαδηλώσεων.

Αν εγκριθεί, το νομοσχέδιο θα ακυρώσει την ψηφοφορία της 20ης Οκτωβρίου μετά την οποία ο Μοράλες διακήρυξε την επανεκλογή του, και θα επιτρέψει τη συγκρότηση ενός νέου ανώτατου εκλογικού δικαστηρίου, είπε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

Το Κογκρέσο δεν έχει συγκριμένη προθεσμία για να απαντήσει στην πρόταση του Άνιες, αλλά αναμένεται να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα.  Το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει ότι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν εντός τριών μηνών από την ανάληψη καθηκόντων από έναν προσωρινό πρόεδρο, το οποίο έκανε Άνιες στις 12 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Λαού, δημόσιας ανεξάρτητης αρχής αρμόδιας για την προστασία για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Βολιβιανών, ζήτησε τη διενέργειας έρευνας για τους θανάτους ανθρώπων σε συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό της Βολιβίας και διαδηλωτές κατά τη διάρκεια επιχείρησης για να αρθεί ο αποκλεισμός του διυλιστηρίου Σενκάτα.

Υποστηρικτές του Μοράλες ήθελαν με αυτό τον τρόπο να απαιτήσουν την παραίτηση της Άνιες, αλλά η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να κρατήσει σε απόσταση διαδηλωτές που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την άρση του αποκλεισμού, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

Το διυλιστήριο καταλήφθηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα από διαδηλωτές, προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις καυσίμων στη Λα Πας. Στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ελικόπτερα από τον στρατό.