Να συνεχιστεί η διαδικασία επιθεώρησης των γεφυρών ζητούν οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό ΑΕ

Να συνεχιστούν άμεσα οι δράσεις που είχαν ξεκινήσει εν έτει 2014 για την επιθεώρηση, αξιολόγηση και μελέτη επεμβάσεων αναβάθμισης των παλιών ελληνικών γεφυρών στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων στην εταιρεία, με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό της κατάρρευσης της αστικής γέφυρας του αυτοκινητόδρομου Α10 στη Γένοβα της Ιταλίας. Με σημερινή ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι καλούν τη διοίκηση της «Εγνατία Οδός ΑΕ» να ενεργοποιηθεί άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Θεωρούμε απαραίτητο να γνωστοποιηθεί ότι το 2014 η “Εγνατία Οδός Α.Ε” (…) είχε δημοπρατήσει τέσσερις διαγωνισμούς με αντικείμενο την επιθεώρηση, αξιολόγηση και μελέτη επεμβάσεων λειτουργικής και δομικής αναβάθμισης των γεφυρών στο σύνολο σχεδόν της χώρας. Το αντικείμενο των διαγωνισμών αφορούσε την οπτική επιθεώρηση, τους ελέγχους υλικών, την αξιολόγηση και την πρόταση επεμβάσεων δομικής και λειτουργικής αναβάθμισης μεγάλου τμήματος των παλαιών γεφυρών που είχαν κατασκευαστεί στις δεκαετίες ’60 και ’70, με ηλικία σήμερα 40-50 ετών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, το 2015 ολοκληρώθηκε η διεξαγωγή των τεσσάρων διαγωνισμών και ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός διαμορφώθηκε περίπου στο 1 εκατ. ευρώ.  Δυστυχώς, συνεχίζουν, παρά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, η ανάθεση και υλοποίηση των έργων ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν «για διαδικαστικούς λόγους».

«Θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση είναι ακόμα πιο επιτακτική και αναγκαία η άμεση συνέχιση και υλοποίηση των παραπάνω δράσεων αναφορικά με τις παλιές γέφυρες του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας. Η χρηματοδότησή τους μπορεί πλέον να εξασφαλιστεί από τους ίδιους πόρους της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», κατόπιν σχετικής συνεννόησης με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών» καταλήγει η ανακοίνωση. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Απόστολος Αντωνούδης, επισήμανε ότι «το θέμα ενδιαφέρει τη διοίκηση της εταιρείας», χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ