Να υποψηφιότητες να… Μάλαμα, και η υπεροπλία της ΝΔ

Υπεροπλία υποψήφιων ευρωβουλευτών διαθέτει η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, με τα άλλα κόμματα να ρίχνουν μεγάλο βάρος στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν, από την Θεσσαλονίκη, στο ευρωψηφοδέλτιο της έχει: την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, την βουλευτή Κατερίνα Μάρκου, την πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα, τον ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, τον καθηγητή ΑΠΘ Γιάννη Πάιδα, τον διεθνολόγο Δημήτρη Καιρίδη και τον νομικό Γιάννη Ανδρουλάκη. Δηλαδή έχει επτά υποψήφιους, από τους οποίους οι τρείς είναι γυναίκες και οι τέσσερις άνδρες.

Προφανώς η ΝΔ έχει διαμορφώσει ένα προεκλογικό σχεδιασμό που επενδύει στην Θεσσαλονίκη και ο οποίος συνδέεται με την ανάδειξη των γεγονότων της συγκυρίας και φυσικά το Μακεδονικό. Επίσης είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην ομάδα των υποψηφίων ευρωβουλευτών από τη Θεσσαλονίκη, μετέχουν δυο νυν ευρωβουλευτές, εκ των οποίων η Σπυράκη έχει διατελέσει και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, ενώ υπάρχει και η Μάρκου που είχε εκλεγεί βουλευτής με το Ποτάμι.

Τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν δίνουν τόσο βάρος στην περιφέρεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει δύο υποψήφιους ευρωβουλευτές: τη σκηνοθέτη, εργαζόμενη στην ΕΡΤ, Κυριακή Μάλαμα και τον ολυμπιονίκη του Ταεκβοντό, Αλέξανδρο Νικολαίδη. Είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες και υποψηφιότητες και σίγουρα θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό στις ευρωεκλογές. Και οι δύο είναι μαχητές και το έχουν αποδείξει, είτε στην μάχη ενάντια το μαύρο στην ΕΡΤ, είτε στα  σκληρά κι απαιτητικά ολυμπιακά γήπεδα. Όμως ακούμε και ερωτήματα, γιατί δεν υπάρχουν 2-3 ακόμη υποψηφιότητες από τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή ένα επώνυμο στέλεχος από τον ευρύτερο χώρο της Προοδευτικής Συμμαχίας, ένας συνδικαλιστής ή κάποιος πανεπιστημιακός.

Ίδια περίπου εικόνα και στο ΚΙΝΑΛΠΑΣΟΚ, στο οποίο να σημειωθεί πως όσο κι αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε να έχει κοινοποιήσει ακόμα στοιχεία και βιογραφικά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του. Από τη Θεσσαλονίκη εντοπίσαμε τρεις υποψήφιους: την νυν ευρωβουλευτή Ευα Καιλή, τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου και τον συγκοινωνιολόγο Σταύρο Κωνσταντινίδη. Και από το ΚΚΕ έχουμε δύο υποψήφιους την εκπαιδευτικό Θεανώ Καπέτη και τον μηχανικό τηλεπικοινωνιών και δικτύων Λεωνίδα Στολτίδη.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα άλλα κόμματα. Προφανώς οι ευρωεκλογές δεν «πουλάνε» και δεν είναι τόσο ελκυστικές, και γι αυτό ίσως να αφήνεται τόσος χώρος στη ΝΔ…

Φ.Δ.