Νάξος: Χαμηλό προφίλ, υψηλές απολαύσεις

Xαρακτηριστικά κυκλαδίτικα σοκάκια με φρεσκοασβεστωμένα σπίτια και μπουκαμβίλιες στα μπαλκόνια, μοναδικές παραλίες με τιρκουάζ νερά, γραφικά λιμανάκια με ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και μια ιδιαίτερη γεωμορφολογία, που έχει «ζωγραφίσει» απίστευτα τοπία, που όμοιά τους δεν υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ολα αυτά μπορεί να βρει κανείς στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, τη Νάξο, που γειτονεύει με τις Μικρές Κυκλάδες και προσφέρει τη δυνατότητα να επισκεφτείτε άλλα τέσσερα μικρά νησιά: την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα, τα Κουφονήσια και τη Δονούσα.

Ηλιοβασίλεμα στην Πορτάρα και βόλτα στο Κάστρο

Η Πορτάρα, μια τεράστια μαρμάρινη πύλη, υπόλειμμα ενός ναού του Απόλλωνα του 530 π.Χ., που έμεινε ημιτελής, βρίσκεται πάνω στο νησάκι «Παλάτια», στην είσοδο του λιμανιού της Νάξου. Σήμα κατατεθέν του νησιού, ενώνεται με τη στεριά με πλακόστρωτο μονοπάτι, κι αν πάτε εκεί αργά το απόγευμα, σίγουρα θα θαυμάσετε ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα. Η μεσαιωνική ατμόσφαιρα στο ενετικό Κάστρο, που διακρίνεται από μακριά και δεσπόζει στην εικόνα της Χώρας, θα σας παρασύρει. Μάλιστα, η περιοχή κατοικείται ανελλιπώς από τότε που χτίστηκε μέχρι σήμερα.

Ενδιαφέρουσα ενδοχώρα

Η Νάξος, παρά το μεγάλο αριθμό τουριστών που προσελκύει πλέον, καταφέρνει να διατηρεί τη γοητεία του χαμηλού προφίλ προορισμού και προσφέρει άπειρες απολαύσεις σε όλους τους τομείς: θαλάσσια σπορ, πεζοπορία, γαστρονομία. Σε αντιδιαστολή με την κοσμοπολίτικη Πάρο, συγκέντρωνε πάντα το ενδιαφέρον αυτών που αναζητούσαν το κάτι διαφορετικό στις διακοπές τους. Εχει ενδιαφέρουσα ενδοχώρα και αξίζει να αφήσετε λίγο τις αμμώδεις παραλίες της, για να δείτε τα ωραία χωριά της, όπως το Χαλκί, η Απείρανθος, ο παραθαλάσσιος Απόλλωνας με το γραφικό λιμανάκι και τον Κούρο των 10 μέτρων ξαπλωμένο στο λόφο. Από τις πραγματικά πολλές και καταπληκτικές παραλίες της οι σημαντικότερες είναι ο Αγιος Προκόπιος και η φυσική συνέχειά του, η Αγία Αννα και η Πλάκα, το Πυργάκι, το Καστράκι, η Ψιλή Αμμος. Το ιδιαίτερα εύφορο έδαφος του νησιού παράγει τα πάντα, αλλά ξακουστές είναι οι πατάτες Νάξου, και φυσικά τα τυροκομικά προϊόντα, όπως η γραβιέρα, που θα βρείτε παντού.