ΝΔ: «Η κυβέρνηση συνεχίζει και διευρύνει την εσωτερική στάση πληρωμών»

Κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ασκούν ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, και οι υπεύθυνοι των τομέων Δημοσιονομικής Πολιτικής και Φορολογικής Πολιτικής του κόμματος, Χρίστος Δήμας και Απόστολος Βεσυρόπουλος, αντίστοιχα.

«Για ακόμη ένα μήνα, είμαστε στο “ίδιο έργο θεατές”: επίτευξη, δήθεν, δημοσιονομικών στόχων, μέσα όμως από το στέγνωμα της αγοράς, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα “έριχνε” σημαντικούς πόρους στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» τονίζουν οι κ. Σταϊκούρας, Δήμας και Βεσυρόπουλος.

Όπως παρατηρούν «οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες περίπου κατά 2,4 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, όση είναι περίπου και η υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος», υστέρηση που «παραμένει σχεδόν σταθερή από τον προηγούμενο μήνα, παρά την μερική εκταμίευση της δόσης».

Τα στελέχη της Ν.Δ. σημειώνουν ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχουν μεταφερθεί πόροι στην πραγματική οικονομία» την ώρα που «η κυβέρνηση συνεχίζει και διευρύνει την εσωτερική στάση πληρωμών, αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου υπερβαίνουν τα 7,2 δις ευρώ, αυξημένες κατά 88%  από το τέλος του 2014».

«Αν συνυπολογιστεί και η συγκράτηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (-35% από το στόχο), η στερούμενη ρευστότητα από την οικονομία αγγίζει τα 3,3 δισ. ευρώ, όσο είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα. Με λίγα λόγια, προκειμένου η κυβέρνηση να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, εφαρμόζει, μέχρι σήμερα, στο σκέλος των δαπανών, έναν οριζόντιο και αυτόματο “κόφτη”», προσθέτουν.

Επισημαίνουν ακόμη ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, αφού οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές τους αυξήθηκαν κατά περίπου 6 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους και αγγίζουν, συνολικά, τα 90 δισ. ευρώ. «Και όλα αυτά», προσθέτουν, «ενώ μόλις ολοκληρώθηκε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και εκκρεμεί η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, σωρεύοντας τις υποχρεώσεις των πολιτών στους τελευταίους μήνες του έτους».

«Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» καταλήγουν τα στελέχη της Ν.Δ. τονίζοντας ότι απαιτείται άμεσα η εφαρμογή μιας διαφορετικού μείγματος συνεκτικής οικονομικής πολιτικής, προκειμένου η χώρα να βαδίσει πιο αποτελεσματικά προς τους στόχους της.