ΝΔ – ΚΙΝΑΛ – ΚΚΕ : Επικοινωνιακή και επιζήμια η επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων αντιπολίτευσης πυροδότησε η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία, με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι η κυβερνητική αποστολή στη γείτονα είχε κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα και την κυβέρνηση να απαντά πως η επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία ενίσχυσε τη σταθερότητα και τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας.

Κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στην κυβερνητική αποστολή στη Βόρεια Μακεδονία, υποστηρίζουν πως το αποτέλεσμα της επίσκεψης ήταν θετικό, με κορυφαία αποτελέσματα τις εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες, αλλά και την ανάληψη από την Ελλάδα της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας. Επίσης επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης στα Σκόπια διοργανώθηκε το μεγαλύτερο επιχειρηματικό φόρουμ που έγινε ποτέ, με συμμετοχή 150 επιχειρηματιών από την Ελλάδα και σχεδόν διπλάσιους από την άλλη πλευρά. “Η επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία, ενισχύει όχι μόνον την σταθερότητα και τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αλλά κυρίως την οικονομία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινoβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζοντας πως “φέρνει νέες επενδύσεις και δουλειές, με κυρίως ωφελημένη τη Μακεδονία μας και τη Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι η πατριωτική πολιτική».

ΝΔ: Ο Τσίπρας διχάζει τους πολίτες

Στον απόηχο της κυβερνητικής αποστολής στη Βόρειας Μακεδονίας, σήμερα στελέχη της ΝΔ σχολίαζαν πως το ταξίδι του πρωθυπουργού είχε καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα με στόχο να πείσει τους Έλληνες πολίτες για την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Τσίπρας αυτό που έπραξε ήταν να καταφύγει και πάλι στη γνωστή του επαίσχυντη τακτική. Επιχείρησε να διχάσει και να διαιρέσει τους Έλληνες, αποκαλώντας υποκριτές και πατριδοκάπηλους όσους διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή, τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Όμως, η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη κριθεί στη συνείδηση των Ελλήνων. Αυτό δε μπορεί να το αλλάξει οποιαδήποτε επικοινωνιακή απόπειρα εξωραϊσμού της κι αν επιχειρήσει ο κ. Τσίπρας” τονίζουν απο τη ΝΔ και σημειώνουν πως “θα φανεί αυτό, θέλει δε θέλει ο πρωθυπουργός, σε 54 ημέρες από σήμερα στις ευρωεκλογές ή και νωρίτερα στις εθνικές εκλογές, εάν επιτέλους αποφασίσει να τις προκηρύξει”. Επίσης τονίζουν πως ο πρωθυπουργός «αυτοακυρώθηκε ξανά διότι φτασε στο αδιανόητο σημείο, καθώς μιλούσε δίπλα στον Ζ. Ζάεφ, να αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου Μακεδονία και να το βαφτίσει αεροδρόμιο Μίκρας».

ΚΙΝΑΛ: έπληξε τα ελληνικά συμφέροντα

Απο την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ πλειοδότησε στην αντικυβερνητική ρητορική και πήγε ένα βήμα παραπέρα εκτιμώντας πως το ταξίδι Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία ήταν επιζήμιο για τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο πρωθυπουργός «επέλεξε να μην υπερασπιστεί τα εθνικά επιχειρηματικά συμφέροντα και να κρυφτεί πίσω από στημένες φιέστες», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής και υποστηρίζει ότι «την ίδια στιγμή, με την ψηφισθείσα Συμφωνία, η εμπορική χρήση του ονόματος “Μακεδονία”, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, αλλά επιτρέπεται στους Σκοπιανούς να καταχρώνται παρανόμως τους προσδιορισμούς ΠΟΠ των ελληνικών προϊόντων». Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει να ξεκαθαριστούν άμεσα οι εκκρεμότητες που προκύπτουν για τα ελληνικά προϊόντα από τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Απαιτούμε την άμεση συγκρότηση της ειδικής επιτροπής που προβλέπεται από το άρθρο 1 παρ. 3(θ) της Συμφωνίας για να γίνει το συντομότερο ξεκάθαρο, ποιο θα είναι το μέλλον των ελληνικών μακεδονικών προϊόντων και να αναληφθούν οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του!», τονίζει το ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Η Συμφωνία εξυπηρετεί το κεφαλαίο

Αρνητικό και το ΚΚΕ τονίζει πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού μαζί με επιχειρηματίες, στη Βόρεια Μακεδονία αποδεικνύει πως “η Συμφωνία των Σκοπίων εκτός από τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, υπηρετεί και συγκεκριμένα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικούν μερίδια απ’ τις αγορές των Βαλκανίων και θα κερδίσουν από τις μπίζνες στη γειτονική χώρα». «Αυτούς που δεν συμφέρει είναι τους δύο λαούς, τα συμφέροντα των οποίων θυσιάζονται στο βωμό των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και κερδών και των επικίνδυνων σχεδίων τωνΗΠΑ– ΝΑΤΟ» τονίζει το ΚΚΕ και επισημαίνει ότι «η υποχρέωση της Ελλάδας για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας είναι ΝΑΤΟϊκή υποχρέωση».

Ποτάμι: θετική η επίσκεψη, αλλά…

Με άλλο μάτι είδε την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια το Ποτάμι που σχολίασε πως “η Βόρεια Μακεδονία πρώτη φορά και με επίσημο τρόπο δίνει προβάδισμα στη συνεργασία της με ελληνικές επιχειρήσεις και αναγνωρίζει τη χώρα μας και ιδιαίτερα την ελληνική Μακεδονία -από όπου προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιχειρηματιών- ως την πρωτεύουσα δύναμη της περιοχής». Εκτίμησε επίσης πως “η επίσημη ανάληψη εκ μέρους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων της επιτήρησης του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας αποδεικνύει ότι η χώρα μας έκανε την σωστή επιλογή επιλύοντας ένα πρόβλημα δεκαετιών, ένα πρόβλημα που απομάκρυνε και έσπρωχνε τους γείτονες μας στην αγκαλιά της Τουρκίας». Ωστόσο έσπευσε να παρατηρήσει πως

«Ο κ. Τσίπρας ξέχασε στην επίσκεψή του στα Σκόπια τον έως χθες συγκυβερνήτη του κ. Καμμένο ο οποίος θα έστελνε μια ίλη τεθωρακισμένων να καθαρίσουν τα Σκόπια σε είκοσι λεπτά. Δυστυχώς για τη χώρα η εθνικολαϊκιστική ρητορεία δεν έχει εξαφανιστεί – μαζί με τον κ. Καμμένο – αλλά έχει βρει καταφύγιο σε τμήματα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, δυνάμεις που θέλουν να λέγονται ευρωπαϊκές».