ΝΔ – ΚΙΝΑΛ: Ναι στο δόγμα «νόμος και τάξη» – Αριστερά: Όχι στην αστυνομοκρατία

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έχει προκληθεί μετά την επιχείρηση «σκούπα» στα Εξάρχεια, με τη κυβέρνηση της ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να μιλούν για θέματα ασφάλειας και την Αριστερά να θέτει ζήτημα αυταρχισμού και δικαιωμάτων και να κατηγορεί την κυβέρνηση για κινήσεις εντυπωσιασμού.

Να αναφέρουμε ότι χθες τα ξημερώματα, η ΕΛΑΣ «επέδραμε» στην περιοχή των Εξαρχείων και «εκκαθάρισε» τέσσερα κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη. Σε τρία κτίρια εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν 143 πρόσφυγες και μετανάστες και προσήχθησαν τρία άτομα. Το τέταρτο κτίριο την ώρα της αστυνομικής επιχείρησης ήταν άδειο  ενώ όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, στις εν λόγω καταλήψεις δεν βρέθηκαν ναρκωτικά. Από τους 143, που οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για περαιτέρω έλεγχο των εγγράφων τους, οι 57 είναι άνδρες, οι 51 γυναίκες και οι 35 ανήλικοι και μικρά παιδιά, από Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ερυθραία και Τουρκία. Στην επιχείρηση συμμετείχαν άνδρες των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ, της ΔΙΑΣ, της Άμεσης Δράσης και της Ασφάλειας.

Mετά την επιχείρηση τα κτίρια σφραγίσθηκαν με τσιμεντόλιθους, ώστε να αποτραπεί η επιστροφή των …καταληψιών με τα ΜΑΤ παραμένουν στην περιοχή σε επιφυλακή. Επίσης, χθες το βράδυ στα Εξάρχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής επιχείρησης.

Συνδικαλιστής της ΠΟΑΣΥ: Σκουπίδια οι καταληψίες

Η αστυνομική επιχείρηση «σκούπα», όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της Αριστεράς, που την υποδέχθηκαν με επιφυλάξεις κι ανησυχία. Το κλίμα πυροδότησε παραπέρα, η παρέμβαση κορυφαίου συνδικαλιστικού στελέχους των αστυνομικών της ΕΛΑΣ, που χαρακτήρισε  σκόνη” τους πρόσφυγες και και “σκουπίδια” τους καταληψίες.

Πρόκειται για τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Σταύρο Μπαλάσκα, ο οποίος περιγράφοντας την επιχείρηση είπε πως «εκκίνησε μια αθόρυβη νέας τεχνολογίας ηλεκτρική σκούπα η οποία είναι η αστυνομία, η οποία σιγά σιγά θα ρουφήξει όλα τα σκουπίδια από τα Εξάρχεια προοδευτικά, δημοκρατικά, με σχέδιο από τα επιτελεία της Αστυνομίας». Όταν ρωτήθηκε αν με τη λέξη σκουπίδια, εννοεί την παραβατικότητα και τα φαινόμενα ανομίας, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, τόνισε πως εννοεί τους ανθρώπους και διευκρίνισε πως «βεβαίως δεν εννοούμε τους ανθρώπους που αποτελούν μία σκόνη που μπορεί να έχει ενοχλητικό χαρακτήρα αλλά δεν έχει καίριο για τα Εξάρχεια, εννοούμε τα πραγματικά σκουπίδια στις άλλες δέκα καταλήψεις τις οποίες τις έχουν σκληροί ποινικοί, ακροαριστεροί, ακροαναρχικοί, άνθρωποι ιδιαίτεροι».

Οι ρατσιστικού και ναζιστικού περιεχομένου αυτές δηλώσεις του εκπροσώπου της ΠΟΑΣΥ, προκάλεσαν την αντίδραση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ που διέταξε ΕΔΕ ενώ ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Αθηνών.

Αποφασισμένη δηλώνει η κυβέρνηση – Συμφωνεί το ΚΙΝΑΛ

Η κυβέρνηση ικανοποιημένη απο τη χθεσινή επιχείρηση, εμφανίζεται και αποφασισμένη να συνεχίσει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή των Εξαρχείων. Να σημειωθεί πως στα Εξάρχεια υπάρχουν συνολικά 23 καταλήψεις. Οι δώδεκα στεγάζουν κυρίως οικογένειες προσφύγων και μετανάστες ενώ 11 καταλήψεις είναι «πολιτικές καταλήψεις», από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκαθάρισε πως η ΝΔ τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, είχε διατυπώσει τη θέση πως «η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα». «Δεν υπάρχουν άβατα. Αφήνουμε την Αστυνομία να κάνει την δουλειά της. Χρειάζεται ευφυΐα και όχι βία και καλός σχεδιασμός» τόνισε και χαρακτήρισε υποκριτές όσους εγκαλούν την κυβέρνηση για τη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια. «Όσοι εγκαλούν την κυβέρνηση δεν το κάνουν από ευαισθησία αλλά από υποκρισία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επεσήμανε ότι οι μετανάστες που απομακρύνθηκαν από τις καταλήψεις μεταφέρθηκαν σε χώρο φιλοξενίας, που πληροί αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Στην ίδια γραμμή και το ΚΙΝΑΛ συμφώνησε πως δεν υπάρχουν άβατα και καλώς η αστυνομία προχώρησε στην αστυνομική επιχείρηση. “Άβατα και δημοκρατία είναι ασυμβίβαστα. Αν η όλη επιχείρηση δεν γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού εμείς συμφωνούμε” δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος .

ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή για τη δημοκρατία οι σκηνές οικογενειών με μικρά παιδιά να στοιβάζονται σε κλούβες

Από την πλευρά τους τα κόμματα  της αριστερής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι θέλησε να στείλει το μήνυμα της  αστυνομοκρατίας και της σκληρής εφαρμογής του δόγματος, «νόμος και τάξη».

«Η επιχείρηση στα Εξάρχεια καταδεικνύει ότι στη λογική της ΝΔ η ασφάλεια ταυτίζεται μονοσήμαντα με την αστυνομοκρατία. Οι σκηνές των οικογενειών με τα μικρά παιδιά να στοιβάζονται σε αστυνομικές κλούβες συνιστούν ντροπή για τη δημοκρατία. Το επικοινωνιακό πυροτέχνημα που παρακολουθήσαμε δεν απαντά στο κύριο αίτημα των πολιτών: τη σύγκρουση με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει πως «σε ότι αφορά δε την απαράδεκτη και ρατσιστική δήλωση του εκπροσώπου της ΠΟΑΣΥ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποτέλεσμα της αντιπροσφυγικής ρητορικής της ΝΔ κατά το διάστημα της προσφυγικής κρίσης, η οποία παραμένει κυρίαρχη και στην κυβέρνηση που έχει σχηματίσει το κόμμα του κ. Μητσοτάκη».

«Παρακολουθήσαμε ένα οργανωμένο επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Διότι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος δεν είναι γυναίκες πρόσφυγες με ανήλικα παιδιά», ανέφερε σε δήλωσή του και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης, τονίζοντας πως «επιτέλους η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να γίνεται πρωταγωνιστής σε επικοινωνιακές καμπάνιες της κυβέρνησης».

“Η ΝΔ  θέλει να “ορμπανοποιήσει” την ελληνική πολιτική ζωή, να κυβερνήσει με εντυπώσεις, με επικοινωνία, με βάση μια αντιδραστική ιδεολογία”, τόνισε επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δηλώνοντας πως «καμία σχέση δεν έχει αυτή η πρακτική με την βούληση που θα έπρεπε να επιδεικνύει η πολιτεία για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, για την καταπολέμηση του εγκλήματος, για την καταπολέμηση των ναρκεμπόρων”.

ΚΚΕ: «Το δόγμα “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης, υλοποιήθηκε στα Εξάρχεια

«Το δόγμα “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης, που υλοποιήθηκε στα Εξάρχεια, δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες όλων των μέχρι και σήμερα κυβερνήσεων, που δεν έχουν εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που ζουν στη χώρα μας» τόνισε το ΚΚΕ και υπογράμμισε πως «απαιτούμε για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους και όχι των ΜΚΟ, να κλείσουν τα hot spots του αίσχους».

ΜέΡΑ25: Στόχος ήταν καταλήψεις που φιλοξενούσαν οικογένειες προσφύγων

Για «χολιγουντιανή παράσταση “απελευθέρωσης” των Εξαρχείων» έκανε λόγο το ΜΕΡΑ25, και τόνισε πως «στόχος ήταν καταλήψεις που φιλοξενούσαν οικογένειες προσφύγων. Άνθρωποι ικέτες που οι πολιτικές του επίσημου ελληνικού κράτους ολιγωρούν να τους παράσχουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής, άκουσαν τον εκπρόσωπο της ΠΟΑΣΥ στον Σκάι να τους αποκαλεί “σκουπίδια”, ενώ θεωρήθηκε απαραίτητο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ξαναζήσουν την τραυματική εμπειρία των εμπόλεμων ζωνών απ’ τις οποίες διέφυγαν, με ελικόπτερα να ουρλιάζουν πάνω από τα κεφάλια τους την ώρα που μαζικά τους στρίμωχναν σε κλούβες πάνοπλοι αστυνομικοί. Ναρκωτικά και όπλα πάντως, που ήταν το φύλο συκής της καθαρά σαλβινικής αυτής επιχείρησης, δεν βρέθηκαν».

Φ.Δ.