Νέα εισαγγελική έρευνα για σκάνδαλο υπερκοστολογήσεων ύψους 43,7 εκατ. ευρώ στην Εγνατία Οδό

Νέα εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση για το σκάνδαλο των υπερκοστολογήσεων της κατασκευής σηράγγων της Εγνατίας Οδού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας διέταξε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, της απάτης, της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στα παραπάνω αδικήματα. Το ύψος της ζημίας υπολογίζεται σε 43,7 εκατ. ευρώ και η έρευνα στρέφεται εναντίον στελεχών πρώην διοικήσεων της Εγνατίας Οδού αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας Αττικάτ. Η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης ανατέθηκε στην Οικονομική Αστυνομία.

Απορρίφθηκε η προσφυγή

Η έρευνα διατάχθηκε μετά και την απόρριψη από το Πολιτικό Εφετείο Θεσσαλίας της προσφυγή που είχε καταθέσει η Αττικάτ, που διεκδικούσε να ακυρωθούν οι αρνητικοί λογαριασμοί για έργα που δεν έγιναν και υλικά που δεν χρησιμοποιήθηκαν ύψους 43,7 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία όμως η εταιρία έχει ήδη εισπράξει.
Στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας βρίσκονται σήραγγες που είχαν κατασκευαστεί με συγκεκριμένο τύπο και κόστος, αλλά πληρώθηκαν με άλλο τύπο και ιδιαίτερα αυξημένο κόστος καθώς και για εργασίες που τιμολογήθηκαν αλλά φέρεται ότι δεν έγιναν. Επίσης υπό έρευνα βρίσκονται και οι καταγγελλόμενες παρατυπίες με τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στα έργα.

Σε εξέλιξη και άλλη έρευνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προκαταρκτική εξέταση που είχε διαταχθεί τον Ιούνιο του 2016 έπειτα από αναφορά που κατέθεσε η τότε διοίκηση της Εγνατίας Οδός Α.Ε.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά την κατασκευή δίδυμης σήραγγας του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού στη περιοχή των Γρεβενών, έργο που κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο επιπλέον ποσό όταν η ανάδοχος εταιρεία προσέφυγε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας πως χρησιμοποιήθηκαν ανώτερης ποιότητας και προδιαγραφών υλικά.

Αγωγή – μαμούθ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή διοίκηση της Εγνατίας Οδός Α.Ε. έχει καταθέσει αγωγή διεκδικώντας το ποσό των 78 εκατομμυρίων ευρώ από συνολικά 20 στελέχη και ανώτερους υπαλλήλους της εταιρείας ως αποζημίωση για το σκάνδαλο με τις υπερκοστολογήσεις. Η εταιρεία κατέθεσε αγωγή και στρέφεται σε βάρος διοικήσεων, συγκεκριμένων μελών διοικητικών συμβουλίων και μηχανικών που ενέκριναν τις συγκεκριμένες υπερβάσεις.

Τα πρόσωπα που φέρονται ως υπεύθυνοι του σκανδάλου είναι οι πρόεδροι και οι διευθύνοντες σύμβουλοι αλλά και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του 2009 και 2013, που έλαβαν συγκεκριμένες αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκαν τα επιπλέον χρήματα στην ανάδοχο εταιρεία ΑΤΤΙΚΑΤ, με την οποία η Εγνατία βρίσκεται σε δικαστική αντιπαράθεση για τις υπερκοστολογήσεις. Ακόμη η αποζημίωση διεκδικείται και από υπαλλήλους, μηχανικούς και νομικούς, οι οποίοι κατηγορούνται από την εταιρεία ότι συνέβαλαν με υπογραφές τους σε κρίσιμα έγγραφα αλλά και τη στάση τους, για να παρουσιαστεί το έργο ότι είχε επιπλέον εργασίες, άρα και κόστος.