Νέα μείωση 50% της νόμιμης μετανάστευσης στις ΗΠΑ επιδιώκει ο Τραμπ

Τη μείωση της νόμιμης μετανάστευσης κατά 50% στις ΗΠΑ, μέσα στην επόμενη δεκαετία, επιδιώκει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποβάλλοντας πρόταση νομοσχεδίου. Στο επίκεντρο της εφαρμογής της πρότασης αυτής βρίσκεται ο δραστικός περιορισμός του δικαιώματος των Αμερικανών πολιτών και των νόμιμων κατοίκων στις ΗΠΑ να προσκαλούν για μόνιμη παραμονή μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times».

Το σχέδιο της πρότασης αυτής ενεργοποιεί τις πιο ευρείες αλλαγές στο σύστημα της νόμιμης μετανάστευσης στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, ενώ αποτελεί τη νέα προσπάθεια του προέδρου Τραμπ προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των νεοεισερχομένων στις ΗΠΑ. Από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ έχει απαγορεύσει την είσοδο επισκεπτών από επιλεγμένες χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, έχει μειώσει την εισροή προσφύγων, έχει αυξήσει τον αριθμό των συλλήψεων για ζητήματα που σχετίζονται με την μετανάστευση και ασκεί πιέσεις για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Η νέα αυτή πρόταση του Λευκού Οίκου προκαλεί νέες συζητήσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών μελών του Κονγκρέσου, σχετικά με την εθνική ταυτότητα των Αμερικανών, την οικονομική ανάπτυξη, την δικαιοσύνη στην εργασία αλλά και τις αμερικανικές αξίες, υπό το πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών του Τραμπ στον προεκλογικό αγώνα του 2016.

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές της πρότασης αυτής υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή της θα υποβαθμίσει το ουσιαστικό όραμα των ΗΠΑ ως “παραδείσου” για τις μάζες των φτωχών και των κατατρεγμένων. Ωστόσο, ο Τραμπ και οι υποστηρικτές της πρότασης, τονίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί υπεράριθμους και χαμηλών προσόντων πρόσφυγες για μεγάλο χρονικό διάστημα επιδεινώνοντας την κατάσταση στην αγορά εργασίας, για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Πηγή: The New York Times